AcasăNewsZi importantă pentru credincioși. Lăsatul secului pentru Postul Nașterii Domnului - Postul...

Zi importantă pentru credincioși. Lăsatul secului pentru Postul Nașterii Domnului – Postul Crăciunului

Lăsatul secului pentru Postul Nașterii Domnului - Postul Crăciunului (foto: mesagerneamt.ro)

În seara acestei zile de sâmbătă, pe 14 noiembrie, se lasă sec pentru Postul Nașterii Domnului, al Crăciunului.

Lăsatul (Lăsata) secului pentru Postul Nașterii Domnului – Postul Crăciunului reprezintă un pas, practic, pe care îl fac creștinii înaintea postului ce durează până pe 24 decembrie inclusiv. Pe durata celor 40 de zile de post, credincioșii nu vor mânca lapte, brânză, ouă și carne. Pe durata Postului Crăciunului există, însă, zile cu dezlegare la pește, marcate grafic în calendarul ortodox.

Obiceiul este ca această zi de dinaintea începerii Postului Crăciunului să fie petrecută în familie, alături de rude, în jurul mesei pe care se vor pune preparate ”de dulce” – din carne și alte produse din care credincioșii care postesc nu vor mai mânca pe durata postului.

Tradiția spune că vasele folosite pentru prepararea acestei mese de Lăsata Secului trebuie lăsate cu gura în jos, după ce au fost spălate, astfel încât spiritele rele să nu se ascundă acolo și să ajungă să îi ispitească pe credincioși să nu continue să șină postul, conform romaniatv.net.

De asemenea, există obiceiul ca în ziua de 24 decembrie, în ajunul Crăciunului, să se țină post mai aspru ca în restul zilelor, respectiv să nu se mănânce până după-amiază. Gestul amintește de postul ținut de catehumenii care în seara acelei zile primeau botezul și împărtășirea cu Trupul și Sângele Domnului, potrivit crestinortodox.ro.