AcasăNewsZi de mare sărbătoare. Sf. Ap. Andrei, Ocrotitorul României

Zi de mare sărbătoare. Sf. Ap. Andrei, Ocrotitorul României

Zi de mare sărbătoare. Sf. Ap. Andrei, Ocrotitorul României (sursa foto: crestinortodox)

Prima zi a acestei săptămâni are o însemnătate deosebită pentru români, îndeosebi pentru cei care poartă numele Sfântului Apostol Andrei, sărbătorit an de an, pe 30 noiembrie.

Din Sf. Scriptură aflăm că Sfântul Andrei era fratele Sf. Petru, fiind ambii pescari, asemeni tatălui lor. Au fost ”ucenici” ai Sfântului Ioan Botezătorul, înainte de a deveni primii ucenici ai lui Hristos, iar Sfântul Andrei a predicat în Sciția, potrivt crestinortodox.ro. De asemenea, se crede că Sfântul Andrei a propovăduit pe teritoriul românesc, timp în care a viețuit într-o peșteră aflată la circa 4 kilometri de localitatea constănțeană Ion Corvin, acolo unde se fac, anual, pelerinaje, cu ocazia marii sărbători.

Ulterior, Sfântul Andrei a trecut prin Tracia, a ajuns în Bizanț, viitorul Constantinopol, în Macedonia și apoi în orașul Patras, din Grecia de azi, unde a murit ca martir.

Sărbătoare cu însemnătate aparte pentru români

În anul 1995, Sfântul Sinod al Biserici Ortodoxe Române a hotărât ca sărbătoarea Sfântului Andrei să fie însemnată cu cruce roșie în calendarul bisericesc, pentru ca doi ani mai târziu Sfântul Andrei să fie proclamat „Ocrotitorul României”, iar ziua de 30 noiembrie să devină sărbătoare bisericească național. Începând cu anul 2012, ziua de 30 noiembrie a devenit sărbătoare legală în care nu se lucrează.

Urăm ”La mulți ani” celor care poartă numele Sfântul Andrei!

146 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger