AcasăNewsZi de mare sărbătoare, miercuri, 30 noiembrie. Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României

Zi de mare sărbătoare, miercuri, 30 noiembrie. Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României

(sursa foto: ziarulunirea.ro)

Miercuri, 30 noiembrie, e zi de mare sărbătoare, marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox. Este cinstit Sfântul Apostol Andrei cel întâi chemat, Ocrotitorul României. Pentru credincioșii care țin Postul Nașterii Domnului (Postul Crăciunului) este zi cu dezlegare la pește.

Sfântul Andrei, asemeni fratelui său, Sfântul Apostol Petru, fiii lui Iona din Betsaida, au fost pescari. Au fost primii ucenici ai lui Hristos, potrivit crestinortodox.ro, iar Sfântul Apostol Andrei a fost martirizat la Patras, în Grecia. Nu se știe exact anul morții sale. Tradiția spune că a fost răstignit pe o cruce în formă de X.

Zi în care nu se lucrează

Conform sursei amintite, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, în anul 1995, ca ziua de 30 noiembrie să fie trecută cu cruce roșie în calendarul bisericesc, iar doi ani mai târziu Sfântul Andrei a fost proclamat Ocrotitorul României. Din 2012, ziua de 30 noiembrie a fost declarată zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează.

De Sfântul Andrei, peste 900.000 de români își sărbătoresc onomastica. „La multi ani” tuturor celor care își sărbătoresc miercuri, 30 noiembrie, ziua de nume!

142 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger