AcasăNewsZgonea: "PDL si UDMR nu doresc reducerea numarului de parlamentari"

Zgonea: „PDL si UDMR nu doresc reducerea numarului de parlamentari”

Vicepresedintele PSD Valeriu Zgonea a declarat, joi, intr-o conferinta de presa la Targu Mures, ca PDL si UDMR nu doresc reducerea numarului de parlamentari pentru ca o astfel de masura „ar insemna ca gastile din interiorul lor sa se bata pentru functii, sa se bata pentru locuri in Parlament”.

Vicepresedintele PSD Valeriu Zgonea a explicat ca, inca de la initierea referendumului privind reducerea numarului de parlamentari, el a spus ca „este o tema falsa pentru Romania, care la momentul respectiv n-a facut altceva decat sa ascunda esecurile primului mandat de presedinte al Romaniei, schimband tema alegerilor”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„A fost un vehicul ca PDL sa nu raspunda pentru dezastrul pe care l-au facut intre 2005-2007 in Romania. Si astazi PDL si UDMR nu doresc reducerea numarului de parlamentari, pentru ca aceasta ar insemna ca gastile din interiorul lor sa se bata pentru functii, sa se bata pentru locuri in Parlament. Automat, reducerea numarului de parlamentari ar insemna si o reducere a numarului de functii publice – de ministri, de sinecuri date sefilor de agentie, de directori de deconcentrate, date ca recompensa pentru activitatea politica de lipit afise. Cum nu se doreste acest lucru, e o tema falsa”, a spus Valeriu Zgonea.

El a adaugat ca, daca era vizat interesul national, ar fi trebuit ca parlamentarii sa discute care este cea mai buna formula de reprezentativitate pentru cetateni.

„Dupa cum vedeti, nici Boc nu stia, saracul, de proiectul de lege publicat pe site-ul MAI, nici domnul Igas nu putea sa explice in prea multe cuvinte despre ce e vorba acolo. Va dati seama ca totul nu este decat o schimbare de comunicare publica. Eu nu ma astept la altceva, decat la metode de acest gen. Noi am spus ca (in mod) natural Romania isi va reduce in 2012 numarul de parlamentari. Natural, Romania va avea un numar mai mic de europarlamentari in 2014 – 29 (de la 33 – n.r.). Dar noi avem nevoie de o lege a alegerilor locale si o lege a alegerilor parlamentare cu date bine stabilite si reguli pe care sa le stie toti cei care vor sa candideze, indiferent daca partidele din care fac parte sunt in interiorul Parlamentului sau nu”, a afirmat el.

Potrivit lui Zgonea, aceste mesaje nu sunt interesante pentru cetateni, care „sunt preocupati de criza locurilor de munca, de disparitia scolilor, de disparitia spitalelor”.

„Suntem singura tara europeana in care cetatenii si partidele politice nu cunosc, cu cel putin doi ani inainte, data alegerilor. (…) Astazi, doar pentru a salva scaderea in sondaje si pentru a gasi o modalitate prin care sa poti sa mituiesti o singura data cetatenii, ai luat o serie de masuri: in primul rand ai desfiintat Politia Rurala, in al doilea rand ai taiat salariile, ai taiat pensii si ai facut un buget al mitei electorale. Ce mai lipseste, care este ingredientul principal? O lege in care sa comasezi alegerile”, a spus Zgonea.

In opinia sa, reprezentantii puterii „vor alegeri comasate ca sa dea o singura data mita” si ca „omul sa fie ametit, sa nu inteleaga din cele sase buletine de vot care pe care voteaza, in asa fel incat mita electorala, scandalul in sectiile de vot sa poata sa genereze un rezultat favorabil actualei coalitii de guvernare, acestui regim”.

El a precizat ca reprezentantii PSD sunt impotriva comasarii alegerilor si a sustinut ca „este o minciuna sfruntata ca doar banii conteaza”, pentru ca, daca se anuleaza proiectele a „trei gondole care vin de nicaieri si pleaca nicaieri” si se pun mai putine borduri pe an in primariile PDL de la Suceava, Neamt, Mures si cele de sector din Bucuresti, exista bani pentru „trei tipuri de alegeri locale”.

„Daca isi asuma raspunderea, eu cred cu tarie ca trebuie sa plecam din Parlament. Parlamentul este al lor, Guvernul este al lor si impart discretionar banii dumneavoastra, ai cetatenilor, si atunci oamenii trebuie sa vada. Sa-i lasam sa fure acolo. Pentru sase-sapte luni, nu cred ca o suta de parlamentari USL mor de foame. (…) Pentru a infrange mita electorala, presiunea PDL si UDMR, trebuie sa deschizi partidul – sa fie o armata de oameni contra o mana de oameni care vor sa-si pastreze niste privilegii”, a spus Zgonea.

Potrivit acestuia, bugetul pe 2012 este destinat „pentru imbogatirea clientelei politice a PDL, UDMR, a primarilor lor si a primarilor care tradeaza”.

„Modul de gestionare discretionara a banilor se vede si de la Bruxelles, cand Covasna primeste de cinci ori mai mult decat Constanta, desi raportul e de unu la patru”, a spus Zgonea, care a adaugat ca fondurile pentru comunitatile maghiare sunt mult mai consistente decat cele pentru zonele majoritar romanesti, insa drama este ca aceasta nu se vede in viata de zi cu zi a cetateanului maghiar, intrucat „banii merg la clientela politica a UDMR, prin primarii UDMR”.

 

Zgonea: „PDL si UDMR nu doresc reducerea numarului de parlamentari”
author avatar
Ciprian Purice
94 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger