AcasăNewsZelenski și-a bătut joc, din nou, de România. Adio, educație în limba...

Zelenski și-a bătut joc, din nou, de România. Adio, educație în limba română în Ucraina?!

volodimir zelenskiZelenski și-a bătut joc, din nou, de România. Adio, educație în limba română în Ucraina?!

Deși comunitatea istorică română din Ucraina este a treia ca pondere pe harta etnico-lingvistică din Ucraina, după cei care se declară etnici ucraineni și ruși, având un număr speculativ de peste 500.000 de persoane, nu este permis învățatul în limba română.

În urma invaziei Rusiei în țara vecină, președintele Zelenski a promis că va proteja limba română, astfel ca etnicii români să poată studia în limba maternă. Au fost însă doar vorbe aruncate în van.

Limba română, tot mai puțin vorbită în Ucraina

Pentru că noua lege a minorităților naționale, adoptată, în decembrie, de către parlamentul de la Kiev nu aduce schimbările sperate de comunitatea românească în privința accesului la educație în limba maternă.

Legea a fost necesară pentru a îndeplini unele cerințe ale Bruxelles-ului, după ce Ucraina a obținut, în iunie, în plin război cu Rusia, statutul de candidată la aderarea în UE. Prin această lege, se spera că se vor elimina nedreptățile create de legea educației din 2017, care a redus substanțial dreptul dobândit anterior la studii în limba maternă.

Se pare însă că mult lăudata lege a minorităților naționale, adoptată la mijlocul lunii decembrie, nu rezolvă problemele din cadrul învățământului în limba română, potrivit mărturisirilor făcute de mai multe cadre didactice și alți intelectuali de etnie română din Ucraina. Ba dimpotrivă, legea încearcă să conserve statutul tot mai precar al limbilor minorităților naționale din sistemul de învățământ și din societate, scrie libertatea.ro.

Pe 4 aprilie 2022, Volodimir Zelenski a transmis un mesaj în Parlamentul României, în care a spus inclusiv că „vreau să încep un dialog cu România pentru protecția minorității românești din Ucraina, să se asigure toată susținerea”, precizând că va face asta „când situația va permite”.

author avatar
Andreea Vlad