AcasăNewsZegrean: Cartelele telefonice nu se vor mai vinde la chioșcuri

Zegrean: Cartelele telefonice nu se vor mai vinde la chioșcuri

Posesorii de cartele au la dispoziție șase luni să se înregistreze cu datele personale

Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, ne spune că proiectul de lege care introduce obligativitatea colectării datelor și pentru cei care folosesc cartele pentru telefonia mobilă ar putea fi respins și de această dată. Singura soluție ar fi ca aceste cartele să nu mai fie vândute decât prin centrele autorizate ale operatorilor de telefonie mobilă.

Posesorii de cartele au la dispoziție șase luni să se înregistreze cu datele personale

Prima oară când s-a încercat personalizarea cartelelor telefonice s-a invocat securitatea națională, amenințată de teroriștii care își procurau aceste cartele foarte ușor și care nu puteau fi identificați. Guvernul vine acum cu o nouă motivație, izvorâtă atât din neputința autorităților în cazul Caracal, cât și din multitudinea de apeluri false primite la sistemul de urgență 112. ”În primele șase luni ale anului, dintr-un total de 5.715.723 de apeluri la 112, 1.441.210 au fost abuzive, iar dintre acestea, peste 1.100.000 au fost de pe cartele prepaid. Aceste tipuri particulare de apeluri creează mari dificultăți în deservirea apelurilor de urgență reale, în perioada ianuarie-iunie 2019, operatorii 112 pierzând 3.250 de ore pentru procesarea acestor apeluri. Totodată, au fost recepționate apeluri de la diverse persoane adulte, care apelau numărul 112 de la adresa de domiciliu pentru a raporta o urgență și, din diverse cauze, cum ar fi probleme acute de sănătate, conflict domestic sau stare de panică, nu puteau furniza adresa sau furnizau o adresă incompletă. În această situație, cunoașterea adresei deținătorului cartelei SIM ar putea fi un punct important de plecare în soluționarea unei urgențe”, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ inițiat de Ministerul Comunicațiilor.

Actul normativ va fi respins de Curtea Constituțională

Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale, susține că proiectul va fi respins și de data aceasta pentru că nu are prevăzute toate măsurile privind protecția datelor personale. ”Am mai avut o sesizare pe tema aceasta și am respins actul normativ pentru că nu se preciza clar ce se întâmplă cu datele personale colectate. Adică te duci și îți cumperi cartelă, dai acolo CNP-ul și toate datele tale și cine le păstrează, cine le distruge? Cum? Când? Cine poate să vândă cartele?

Proiectul de ordonanță nu prevede interzicerea vânzării cartelelor la chioșcuri

Dacă prin ordonanța pe care o dau vor respecta reglementările cu privire la datele personale nu e nicio problemă, dar trebuie să fie foarte atenți la cine adună datele acestea, cum le stochează și ce face cu ele. Deci nu se vor mai vinde cartele telefonice la colțul străzii, asta este clar, că aici a fost problema și la prima sesizare a Curții Constituționale, că se vindeau peste tot, oriunde, la orice chioșc de ziare găseai cartele și dădeai datele personale acolo și nu știai ce se întâmplă cu datele alea. Dacă este prevăzut în proiect că se distrug datele, trebuie să se dea garanții că datele personale nu vor ajunge pe mâna cui nu trebuie. Chiar dacă se precizează în proiect că operatorul de telefonie mobilă trebuie să distrugă datele, trebuie să spună cum se face distrugerea, le topește, le arde, că doar nu le aruncă la container. Dacă vor respecta Regulamentul European privind utilizarea datelor cu caracter personal nu e nicio problemă, dar dacă nu, Curtea Constituțională le va da din nou legea înapoi. Cei care colectează acum datele personale, cum sunt operatorii de telefonie mobile, au autorizație să folosească date cu caracter personal. Deci să nu se mai vândă la chioșcuri, prin aeroporturi și peste tot”, ne-a declarat Augustin Zegrean.

Datele personale merg doar la STS

Potrivit proiectului de act normativ care modifică Ordonanța privind comunicațiile eletronice, furnizarea serviciilor de comunicații electronice la puncte mobile, pentru care plata se face în avans, se realizează numai după ce furnizorul a colectat în scris sau electronic datele de identificare a utilizatorului final al cartelei SIM. ”Datele colectate pot fi puse numai la dispoziția administratorului Sistemului național unic pentru apeluri de urgență. Atunci când datele cu caracter personal se colectează în format electronic, utlizatorul transmite furnizorului și o copie a documentului de identificare valid în vederea verificării corectitudinii acestor date. Copia documentului de identificare valid se șterge sau, după caz, se distruge de către furnizor la împlinirea unui termen de cel mult 30 de zile de la data începerii furnizării serviciului”, se arată în proiectul de ordonanță.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
955 afisari

4 COMENTARII

  1. Daca mai era nevoie de vreo dovada ca toata mascarada aia macabra de la Caracal e de sorginte securista, avem raspuns la intrebarea „cui foloseste”, pentru ca tot neconstitutionala e colectarea datelor personale de catre un particular si nu exista nicio garantie pentru pastrarea confidentialitatii…De altfel, acum nu e numai neconstitutional ci incalca si Directiva europeana in materie, tocmai dupa ce am introdus-o si in Legea 677…Nenorocirea de la Caracal a nascut mai multi monstri decat a arestat…Adevaratul monstru e autoritatea statului care cu cinism si lipsa de empatie desfasoara sub ochii nostri un joc macabru, transformand intreaga Romanie intr-o curte a ororilor. In loc sa se indrepte spre eradicarea retelelor de trafic de persoane (cum ne-a recomandat si partenerul strategic…), se arunca in spatiul public teme fara nicio legatura (cartelele preplatite si pedeapsa cu moartea), tocmai bune de teme #iste si de referendumuri iohaniste platite degeaba…

    • Stai linistit ca la 2 zile de cautari in Apuseni si la cautari de 2 saptamani la Caracal vor ramane la fel de prosti ca si inainte. O sa prinda un sarman care acumparat pentru o bere cartele pt altu. Deci o sa-i incurce rau, rau.

  2. Cazul din Caracal a fost orchestrat, informatia este venita de la un angajat din cadrul unui ” serviciu „, nu pot sa dezvalui mai multe date personale, dar povestea sta in felul urmator:
    DINCA era supravegheat de foarte mult timp si se stia ceea ce face, dar au asteptat sa puna in scena tot planul pentru a-si atinge scopul, aveau nevoie de un caz deosebit pentru a implementa ceea ce vroiau; AML, PrePay, etc.
    In 2015 au incercat cu PrePay’ul dar CCR a declarat neconstitutional ceea ce vroiau sa faca, in acest moment se spune ca doar cand se va apela 112 se vor trimite datele de identificare dar este o minciuna, la momentul inregistrarii toate serviciile vor avea acces la informatii prin sistemul ( SII Analytics ) ( SRI ).
    Minciuna legata de 112 este ca acest serviciu poate fi apelat cu un mobil chiar daca nu are SIM, prin urmare nu ajuta cu nimic daca se inregistreaza cartelele.
    Miza este ca vor sa creeze o baza de date cu AMPRENTE VOCALE care sa identifice cel putin 98% dintre apelanti.
    In acest moment cartelele PrePay reprezinta o problema pentru servicii.
    In Mexic s-a incercat acelasi lucru dar au renuntat dupa ce lumea a inceput sa achizitioneze cartele inregistrate pe numele altora dand peste cap si mai rau serviciile….la fel o sa se intample si la noi.
    Cartele achizitionate pe numele altora sau cartele achizitionate din Olanda, Maria Britanie, Cypru, Rusia, inca sunt tari in care poti achizitiona cartele fara buletin, iar ROMINGul s-a ieftinit atat de mult incat pot fi folosite lejer si pe teritoriul nostru!
    Atata timp cat voi ii lasati sa va manipuleze o sa le iasa tot ceea ce si-au propus, puneti-le bete in roate si o sa iasa cum vreti voi.
    Iar legat de interceptarile VOCALE, daca la fiecare convorbire un 7% dintre cei ce le folosesc ar introduce in convorbirile lor cateva secunde cuvinte cheie la deruta i-ar mai potoli putin, facandu-i sa inteleaga ca nu merge chiar cum vor ei….daca ei se joaca cu voi, puteti si voi sa va jucati, deschideti ochii, nimic mai mult!!!!!!!! Sistemul de interceptari se declanseaza automat la identificarea unor cuvinte cheie de genul ” droguri „, ” arme „, etc…
    Daca te impotrivesti sa te supui nu ineseamna ca faci parte din categoria celor ce fraternizeaza cu infractionalitatea, pentru unii inseamna doar ” dreptul la viata privata si liniste „…

  3. Cartelele PrePaid sa fie vandute de catre operatorii de telefonie, recunoscuti oficial pe piata Romaniei, Vodafone, Digi,Orange,Telecom. Care sa le stocheze in baza lor de date pe o perioada de cel putin 6 luni. Apoi sa se arhiveze. La cat castiga acesti operatori isi pot permite. Si apoi se poate face si o licitatie. Nu este nevoie sa fie toti patru. Desi cartele PrePaid dau bonus la un nou contract cei de la Vodafone de ex. Deci.. au baza de stocare.Cu obligatia acestora de a respecta Regulamentul European cu privire la confidentialitatea datelor.Obtinerea acestor date doar motivat de hotarari judecatoresti definitive. Important este sa se respecte cerintele CCR pentru ca noul act normativ sa nu mai fie respins.
    Iar pentru aceasta trebuie sa se discute mai intai cu acesti operatori, cu fiecare in parte.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger