AcasăNewsZeci de medici si farmacisti s-au umplut de bani pe cancerul romanilor

Zeci de medici si farmacisti s-au umplut de bani pe cancerul romanilor

Peste 60 de perchezitii au fost efectuate, ieri, de procurorii DNA, la producatori si distribuitori de medicamente, la companii farmaceutice importante si la mai multe spitale si clinici de oncologie din tara. Oamenii legii fac cercetari intr-un dosar complex, cu ramificatii multiple, privind intelegeri pentru prescrierea unor medicamente. Si nu oricum, ci cu recompensarea grasa medicilor.

Reteaua, conform procurorilor, functiona dupa un sistem foarte bine construit. Firmele de medicamente vizate in cauza sunt suspectate ca au oferit unor medici din cadrul unor spitale din judetele Mures, Salaj, Sibiu, Bistrita-Nasaud si Cluj achitarea cheltuielilor la diverse simpozioane si congrese internationale, acoperind si cheltuieli personale ale acestora, excursii in mai multe tari, bunuri, foloase si alte servicii, totul conditionat, insa, de prescrierea medicamentelor pe care le produc sau pe care le distribuie, Nu trebuia decat sa se opteze pentru medicamentele cu mult mai scumpe, in locul celor generice, echivalente, care au aceeasi compozitie chimica si acelasi efect terapeutic, dar sunt mai ieftine.

Procurorii atrag atentia si asupra faptului ca unele dintre simpozioanele si evenimentele de specialitate, de regula organizate in SUA, Franta si Canada, cu care doctorii erau rasplatiti, erau, de fapt, niste excursii mascate in locatii luxoase, cu absolut toate cheltuielile achitate, inclusiv cele personale.

Mana in mana

In activitatile in care procurorii incearca sa faca lumina sunt implicati medici specialisti oncologi,16 sefi ai clinicilor si sectiilor de oncologie, coordonatori si responsabili ai Programului National de Sanatate, inclusiv un presedinte al Comisiei de Oncologie si un inspector de la DSP Mures care controleaza farmaciile. De asemenea, sunt implicati si reprezentantii regionali ai producatorilor de medicamente, care controlau activitatea „din sistem” a medicilor racolati, pe care ii stimulau sub diverse forme pentru a prescrie, cu predilectie, produse ale firmelor implicate. Lucrurile mergeau pana acolo incat se supraveghea si activitatea farmacistilor „agreati”, sa nu elibereze medicamente alternative, la fel de bune, dar mai ieftine, ci numai cele cu pret ridicat, prescrise de medicii racolati. Tinta finala, evident, era cresterea vanzarilor de medicamente pe piata farmaceutica din Romania pentru anumite companii farmaceutice.

author avatar
Valentin Boeru
315 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger