AcasăNewsYuanul chinezesc a intrat la apă, iar bursele asiatice iau o nouă...

Yuanul chinezesc a intrat la apă, iar bursele asiatice iau o nouă căzătură din cauza escaladării războiului comercial China-SUA

Bursele asiatice au suferit o nouă căzătură după escaladarea acută a războiului comercial dintre Statele Unite (SUA) și China a băgat frica în investitori. Președintele american Donald Trump a anunțat de vineri creșteri ale tarifelor protecționiste pe toate importurile chinezești către țărmurile SUA, scrie BBC.

Iar această decizie luată de Trump a venit, la rândul ei, după ce Beijingul a afirmat că va impune noi îndatoriri și va ridica taxele pe importurile americane pentru China. Iar bursele n-au întârziat să își arate „necazul”, astfel că indicele Hang Seng din Hongk Kong a picat de-a dreptul cu uluitoarea cifră de 3,2%, iar indicele Shangai Compozit a scăzut cu 1,3%.

Și Japonia, aliata americanilor, a avut de suferit, iar indicele bursier de referințăal acesteia, Nikkei 225, a avut o cădere de 2,3%. Iar moneda națională chinezească bate încă un record al nimicniciei. Aceasta ajuns, în comparație cu dolarul, la un nivel la care a mai fost doar în urmă cu 11 ani, la criza financiară din 2008. Astfel, la acest moment un dolar american poate cumpăra 7,15 yuani chinezești.

Căderi puternice ale yuanului la începutul lunii august i-au determinat pe oficialii SUA să numească statul chinez un „manipulator de valută”, contribuind la tensiunile dintre cele două superputeri. „Războiul comercial sino-american a escaladat dramatic”, a asertat Louis Juijis, directorul Asia Economics de la Oxford Economics, companie renumită de analiză și prognoză din Marea Britanie. Această expansiune a conflictului de tip «ochi pentru ochi»arată cât de improbabilă a devenit încheierea unei înțelegeri comerciale care să ducă la de-escaladare”.

 

author avatar
Filip-Mihael Bodoc