Cauta

Yuanul Chinei sparge dominația financiară a Americii?

Sancțiunile impuse Rusiei – ca răspuns la invazia Ucrainei –  au prăbușit rubla, trimițând efecte asupra monedelor din Europa de Est. Dar yuanul Chinei, cel mai apropiat aliat strategic și partener comercial al Rusiei, a rămas vizibil stabil.

Moneda Chinei abia s-a clintit de la începutul invaziei Rusiei, atinzând chiar și un maxim de patru ani de aproximativ 6,31 Rmb față de dolar, notează Financial Times.

Stabilitatea  a alimentat discuțiile că yuanul ar putea deveni un bun refugiu, ferit de turbulențele geopolitice care au zguduit piețele din întreaga lume.

Acesta ar fi un impuls pentru cei peste 20 de ani de muncă a Beijingului pentru a-și globaliza yuanul, prin creșterea utilizării în comerțul exterior și ca depozit de valoare în finanțele internaționale.

“Ne aflăm într-o etapă în care piața nu mai privește yuanul ca pe o monedă speculativă”, spus Kelvin Lau, economist senior la Standard Chartered, adăugând că stabilitatea sa recentă ar putea să-i sporească reputația de refugiu în perioadele de stres.

Folosirea mai largă a yuanului pe tot globul ar face, teoretic, mai ușor pentru China să spargă ceea ce consideră că este dominația SUA și occidentală în plățile și finanțele globale – putere care a fost deținută în ultimele zile pentru a pedepsi Rusia cu sancțiuni.

CIPS vs Swift

Există semne de progres: în ultimele luni, moneda chineză a depășit în cele din urmă yenul japonez în clasamentul plăților internaționale Swift pentru a ocupa pentru prima dată locul patru.

Dar adevărata ambiție a Chinei este să treacă dincolo de dependența de infrastructura financiară controlată de vest, cum ar fi Swift, din care Rusia a fost parțial exclusă.

Acesta este motivul pentru care și-a petrecut ani de zile în construirea Sistemului său de plăți interbancare transfrontaliere (CIPS) denominat în yuani, prin care aceste plăți au crescut cu aproximativ 20% în 2020: 45,2 miliarde yuani (7,1 miliarde USD).

CIPS are aproximativ 1.200 de instituții membre în 100 de țări, iar Switf 11.000 de membri.

Mass-media chineză a remarcat că „instituțiile financiare ruse date afară din Swift ar putea fi nevoite să participe la CIPS-ul Chinei”.Și pe măsură ce rețelele de plată Visa, Mastercard și American Express au anunțat planuri de suspendare a operațiunilor în Rusia, mai multe bănci ale țării au propus emiterea de carduri co-badged legate atât de sistemele internaționale de plăți Mir din Rusia, cât și de UnionPay din China.

„De fiecare dată când SUA și aliații săi transformă accesul la dolar într-o armă, creează un stimulent suplimentar pentru ca Beijingul să profite la un moment dat”, explică Benjamin Cohen, expert în relații monetare internaționale.

Eswar Prasad, economist și fost șef al diviziei FMI din China, consideră că “escaladarea conflictului Rusia-Ucraina va da un impuls acelor țări și instituții care doresc să ocolească sistemul financiar internațional bazat pe dolari”.

Ultimele stiri

  • Israelul explică masacrul din Rafah
  • Ciolacu va avea o ședință cu miniștrii privind PNRR
  • Ciolacu: „Vom avea ședință de guvern comună cu Ucraina”
  • Nuntă criminală! S-au tras focuri de armă la petrecere. Mirele a ajuns la închisoare
  • Alege ce citești
  • În lipsa ciclonului…
  • Cerşetor-mituitor! I-a oferit şpagă 100 de euro unui poliţist ca să nu-l amendeze
  • Adrian Videanu şi Ioan Niculae au scăpat! Achitați definitiv în dosarul Romgaz
  • Derapaj cu declarații naziste ale unui lider liberal, în fața generalului Ciucă: “ostașul în slujba țării” a aprobat dând din cap
  • Germania „inundă” Europa cu 1,3 milioane de refugiați ucraineni!
  • Exit mobile version