AcasăNewsWilliam Hague: Ambitiile nucleare ale Iranului pot declansa "un nou Razboi rece"

William Hague: Ambitiile nucleare ale Iranului pot declansa „un nou Razboi rece”

William Hague

Ambitiile nucleare ale Iranului pot declansa „un nou Razboi rece” mult mai periculos decat cel dintre tarile occidentale si Uniunea sovietica din trecut, a declarat vineri ministrul Afacerilor Externe britanic William Hague.

William Hague

„Daca (Iranul) va reusi sa obtina un potential militar nuclear, cred ca si alte natiuni din Orientul Mijlociu vor vrea sa dezvolte arme nucleare”, a declarat acesta, intr-un interviu publicat de cotidianul Daily Telegraph.

„Amenintarea unui nou Razboi rece in Orientul Mijlociu… ar fi un dezastru pentru omenire”, a apreciat acesta.Miercuri, negociatorul Iranului pentru probleme nucleare, Said Jalili, a propus puterlor din grupul 5+1 (Statele Unite, China, Rusia, Franta, Marea Britanie + Germania) sa reia „cat mai repede posibil” discutiile cu privire la programul nuclear iranian „respectand dreptul Iranului de a utiliza energia nucleara in mod pasnic”.

Propunerea a fost primita cu optimism prudent vineri de catre lidera diplomatiei europene Catherine Ashton si omologul sau american Hillary Clinton. Intrebare despre speculatiile cu privire la un eventual atac al Israelului impotriva instalatiilor nucleare iraniene, Hague a afirmat ca un „atac militar” impotriva Iranului ar include „riscuri enorme”.

„Este foarte clar ca nu vom efectua nicio actiune militara. Vom institui o dubla strategie de sanctiuni si presiuni pe de o parte si negocieri pe de alta parte. Nu sustinem ideea unui atac impotriva Iranului in acest moment de catre oricine”, a adaugat el.

author avatar
Ciprian Purice
96 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger