AcasăNewsWeb-ul israelian indeamna la unison: ”Moarte arabilor!”

Web-ul israelian indeamna la unison: ”Moarte arabilor!”

Zeci de mii de israelieni, intre care si soldati, au postat selfies prin care indeamna la uciderea arabilor

Moartea a trei tineri israelieni rapiti in 12 iunie dintr-o colonie din Cisiordania a declansat in Israel o revarsare de ura fara predecent pe Internet.

Zeci de mii de israelieni, intre care si soldati, au postat selfies prin care indeamna la uciderea arabilor

Anuntul mortii unui tanar Palestinian, in estul Ierusalimului, in 2 iulie –eveniment ce se poate constitui intr-un act de razbunare- a alimentat si mai mult temerile. Alte acte de vandalism impotriva proprietatilor palestiniene au fost semnalate in mai multe localitati din Cisiordania. Mai multe sute de persoane au participat la o manifestatie anti-araba in Ierusalim,  care a degenerate intr-o ”vanatoare de arabi”, potrivit unor martori.

”Statul plateste 93.975 de sekeli pe an pentru detinutii palestinieni. Un glont costa 5, 56 sekeli. Cerem guvernului sa faca economii”.

Autoritatile israeliene nu pot stapani sentimentele de ura alimentare si de discursurile belicoase ale unor politicieni. Aceste sentimente si-au gasit un larg ecou in sanul societatii israeliene, cum demonstreaza si aparitia pe Internet, dupa 30 iunie, a unor grupari pe Facebook stranse sub sloganul: ”Poporul lui Israel cere razbunare”.

Pe paginile retelei de socializare, tineri israelieni, intre care numerosi soldati, au publicat sute de selfies acompaniate de comentarii rasiste si de apeluri la razbunare. Miercuri, o pagina de Facebook care regrupa peste 35.000 de membrii, a fost inchisa, potrivit cotidianului Haaretz. Insa alte pagini au aparut sub acelasi slogan. Alertata de fenomen, armata israeliana a publicat, miercuri, un avertisment destinat soldatilor: ”Daca soldatii sunt implicati in trimiterea de fotografii rasiste si in apeluri ce cheama la pedepsirea unor oameni nevinovati este vorba de un incident grav care nu corespunde comportamentului asteptat de la soldatii din Tsahal. Fiecare caz care va fi semnalat comandantilor va fi tratat cu cea mai mare severitate”.

Tzipi Livni:  ”Instigatorii vor fi urmariti in justitie”

Ministrul Justitiei, Tzipi Livni, a condamnat aceste apeluri la razbunare, indicand faptul ca  va evalua,  impreuna cu procurorul general, ce mijloace legale trebuie puse in practica pentru ca autorii apelurilor sa fie urmariti in justitie. ”Trebuie sa contracaram campania de incitare la violenta de pe retelele sociale. In momentul in care sunt angrenati in ea soldati care se pozeaza cu armele in maini sau tineri care ridica pancarte pe care scrie moarte arabilor, este un  fapt extreme de grav si vor plati pentru asta”, a spus Tzipi Livni.

Premierul  Benyamin  Netanyahu a declarat, miercuri, ca trebuie incepute cercetarile in cazul mortii lui Mohammed Khudair, palestinianul in varsta de 16 ani,  rapit in estul Ierusalimului si ucis.  Netahyahu a facut un apel de ”rezistenta” in fata tentatiei ”ca fiecare sa-si faca dreptate”. Familia unuia dintre tinerii israelieni ucisi a declarat, la o ceremonie la care au participat zeci de mii de persoane: ”Sangele nu poate avea alte culori. O crima este o crima, indiferent de nationalitate sau varsta, si nu poate in nici un caz fi justificata”.

Netanyahu: ”Hamas va plati”

Anumiti comentatori puncteaza totusi pe responsabilitatea sefului Guvernului israelian in ”promovarea unui discurs de ura”.  Intr-un comunicat publicat luni, cabinetul israelian a apelat el insusi la ”razbunare”. Cei trei israelieni ”au fost rapiti si ucisi cu sange rece de catre bestii umane.  In numele poporului evreu, vreau sa le spun familiilor ca suntem profund afectati. Natiunea intreaga plange impreuna cu voi”., a publicat Netanyahu pe Twitter. Facand referinta la un poem al poetului istraelian  Haim Nahman Bialik, el a spus: ”Razbunarea pentru sangele varsat al unui copil, nici Satana inca nu a inventat-o”, adaugand: ”Hamas va plati”.

Pe de alta parte, potrivit Haaretz, Khaled Meshal, liderul miscarii islamiste Hamas, a declarat ca organizatia nu este implicata in rapirea si uciderea celor trei tineri israelieni. ”Pentru aceste incidente nu este responsabila Hamas”, a spus Meshal.

author avatar
Tudor Borcea
218 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger