AcasăNewsWall Street Journal: "Tanarul premier, Victor Ponta, promite stabilitate si responsabilitate"

Wall Street Journal: „Tanarul premier, Victor Ponta, promite stabilitate si responsabilitate”

Victor Ponta

Victor Ponta, noul premier de stanga al Romaniei, a promis sa respecte limitele unor cheltuieli stricte in timp ce va incerca sa revigoreze cresterea, in contextul in care incearca sa echilibreze cerintele investitorilor adversari ai deficitului cu dorintele alegatorilor sai satui de austeritate, The Wall Street Journal.

Victor Ponta

„Vreau sa trimit pietelor un semnal de stabilitate si responsabilitate”, a declarat Ponta, care a preluat mandatul de premier saptamana trecuta, dupa prabusirea guvernului anterior devenit profund nepopular din cauza politicilor sale de reduceri ale bugetului.

Social-democratul in varsta de 39 de ani a subliniat in raspunsurile sale scrise la intrebarile adresate de WSJ, ca Romania va onora termenii stringenti ai acordurilor sale de imprumut preventiv cu Uniunea Europeana si FMI. Dar Ponta a notat, de asemenea, ca prudenta fiscala trebuie sa fie insotita de o „politica sensibila pentru a promova cresterea economica”, precum si de o „plasa de siguranta pentru cei mai vulnerabili”, adaugand ca una dintre misiunile sale este de „ondo” (n.r. – a anula) ceea ce el vede ca fiind greselile predecesorilor sai.

In contextul in care criza datoriilor din Europa provoaca tulburari politice pe continent, liderii incearca sa traseze un curs care sa calmeze furia publica si sa stimuleze economiile, fara a-i supara pe creditorii si investitorii intoleranti la derapajul fiscal, releva WSJ.
In Romania, aceasta sarcina ii revine in prezent lui Ponta, cel mai tanar premier al tarii de pana acum, care a declarat ca modelul sau de lider este Tony Blair, fostul premier britanic care a revigorat stanga politica din Marea Britanie in anii 1990.

Pe de o parte, Ponta se confrunta cu alegatorii nerabdatori ca guvernul sa faca mai mult pentru a stimula cresterea si a accelera redresarea Romaniei dupa cea mai grava recesiune de la caderea comunismului. Alegerile legislative urmeaza sa aiba loc in noiembrie. In acelasi timp, spatiul de manevra al premierului este restrictionat de normele UE, de acordul FMI si de nervozitatea pietelor, fapt care a facut ca moneda Romaniei, leul, sa inregistreze un minim record in raport cu euro la sfarsitul lunii aprilie, pe fondul temerilor ca angajamentul lui Ponta fata de austeritate s-ar putea clatina.

Ponta a afirmat ca „incertitudinea este normala in primele zile ale unui nou guvern„, dar a prezis ca „moneda va recupera”. Premierul roman a declarat totodata ca este gresit sa-i vezi pe romani ca opunandu-se masurilor de austeritate in general. In schimb, a spus el, masurile specifice adoptate de predecesorii sai au fost cele care au declansat mania publica – printre acestea si reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor.

Astfel de masuri au lovit deosebit de dur in Romania, al doilea membru cel mai sarac din UE, dupa Bulgaria. Saptamana trecuta, Ponta a garantat respectarea acordului cu UE si FMI, pentru a restabili salariile pentru angajatii bugetari la nivelul de dinainte de reducere, un demers sustinut si de predecesorul sau Mihai Razvan Ungureanu. Cresterea va avea loc in doua etape, aminteste WSJ.
In plus fata de ajustarea salariilor bugetarilor, Romania mai trebuie sa returneze contributii la asigurari sociale platite de pensionari, retinute de guvernul anterior, retinere legat de care Curtea Constitutionala a decis ca este ilegala. Banii vor fi restituiti in 16 transe.
Cu aceste modificari, deficitul bugetar in 2012 in termeni de numerar va creste usor la 2,25% din PIB, de la 1,9% prevazut initial. Deficitul public mai larg, calculat pe baza normelor UE de contabilitate va ramane sub nivelul trasat de 3% din PIB.

Pentru moment, Ponta trebuie sa guverneze in mare parte in cadrul unui buget mostenit de la predecesorii sai. Dar daca va reveni la guvernare in urma viitoarelor alegeri, premierul a declarat ca va urmari schimbari mai ample, care sa vizeze stimularea cresterii.
Printre obiectivele sale, Ponta a mentionat: reducerea impozitelor pe statele de salarii platite de angajator,pentru a incuraja angajarea, si crearea unui mediu mai „flexibil” pentru intreprinderile private. El a spus, de asemenea, ca guvernul va lucra mai intens pentru a accesa fondurile de dezvoltare ale UE si a facilita proiecte de investitii straine, care vor crea locuri de munca.

Romania „are nevoie disperata de un amestec inteligent de politici economice, care sa stimuleze cresterea economica, si de politici sociale eficiente”, a afirmat premierul roman. Consilierul economic al lui Ponta, Liviu Voinea, care va prelua functia de secretar de stat in Ministerul Finantelor, a declarat ca guvernul intentioneaza sa se indrepte spre un buget echilibrat, atat prin reducerea cheltuielilor inutile cat si prin cresterea veniturilor. Voinea a afirmat totodata ca este o problema de mobilizare a resurselor si de alocare a lor unor finalitati adecvate. „Nu vom renunta la disciplina fiscala”, a spus el. „Dar nu se poate stabiliza economia daca destabilizezi familiile si persoanele”, a subliniat Voinea.

author avatar
Ciprian Purice
283 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger