AcasăNewsVremea o ia razna în ziua alegerilor locale şi europarlamentare 2024. Caniculă,...

Vremea o ia razna în ziua alegerilor locale şi europarlamentare 2024. Caniculă, amestecată cu furtuni electrice!

Vremea jonglează la extreme în ziua alegerilor locale şi europarlamentare 2024. Cod portocaliu de caniculă în 12 judeţe şi în Capitală, dar furtuni în aproape toată Moldova.

Jumătate de ţară este afectată de caniculă, meteorologii emiţând atenţionări şi avertizări valabile până marţi dimineaţă. Temperaturile vor ajunge până la 37 de grade.

Cod galben de instabilitate atmosferică

O atenţionare meteorologică cod galben, valabilă în intervalul 9 iunie, ora 12 – 9 iunie, ora 23, vizează instabilitate atmosferică temporar accentuată.

”Astăzi avem o vreme foarte caldă, mai ales în cele 12 județe din sudul României, inclusiv Capitala, acolo unde este în vigoare o avertizare meteorologică de cod portocaliu.

Ne așteptăm la valori, la umbră, de până la 37 de grade, inclusiv în Capitală, 36…37 de grade, semn că disconfortul termic va fi unul deosebit de accentuat, deoarece indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități iar temperaturile resimțite cu siguranță se vor apropia sau chiar vor depăși 40 de grade Celsius.

Vorbim și de cea mai mare parte a Moldovei, dar și nordul Munteniei, Olteniei, Banat, sud-vestul Transilvaniei, acolo unde codul galben de temperaturi ridicate, caniculă și disconfort termic vizează valori ale maximelor de 34 de grade și indice de disconfort termic ridicat.

În Moldova și zone din Maramureș și Transilvania se vor afla până la ora 23:00 sub incidența unei avertizări meteorologice pentru fenomene de instabilitate. Pentru că, începând de după-amiază, la nivel local, în această parte a țării, ne putem aștepta din nou la averse torențiale care să cumuleze valori de 25 l/mp, izolat 30-40 l/mp.

Iar codul portocaliu rămâne în vigoare până marți”, a explicat Elena Mateescu la Antena 3.

Cod portocaliu de caniculă

avertizare cod portocaliu pentru intervalul 9 iunie, ora 10 – 11 iunie, ora 10 consemnează temperaturi deosebit de ridicate, caniculă, disconfort termic accentuat

”În intervalul menţionat în zona de câmpie şi podiş a Munteniei şi local în Oltenia, se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată, maximele se vor situa, în general, între 35 şi 37 de grade, va fi caniculă şi disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi”, este mesajul ANM.

author avatar
Andrei Ștefan