AcasăNewsVremea la extreme, în octombrie 2023. Avem temperaturi de vară, dar vin...

Vremea la extreme, în octombrie 2023. Avem temperaturi de vară, dar vin şi ninsorile!

Alertă meteo de ultimă oră! COD GALBEN de ninsori și vânt - HARTA/Ce anunță ANM pentru București!Alertă meteo de ultimă oră! COD GALBEN de ninsori și vânt - HARTA/Ce anunță ANM pentru București! (sursa foto: stiriletransilvaniei.ro)

Specialiştii ANM au anunțat prognoza meteo pentru prima săptămână a lunii octombrie. Urmează o perioadă călduroasă, cu șanse de precipitații, mai ales în zonele montane. Iată cum vor fi temperaturile în perioada următoare, în țară.

Luna octombrie începe tot cu vreme mai caldă decât ar fi normal, iar prima zi a lunii a adus cele mai ridicate temperaturi minime de când se fac măsurătorile meteorologice în România

Un val de căldură istoric

„Este mult prea cald pentru această perioadă este și în alte părți ale Europei”, a spus directorul ANM, Elena Mateescu, care a continuat:

Estimările indică faptul că în continuare, vremea va rămâne caldă, mai ales din 16 până în 30 octombrie. Septembrie a adus noi recorduri, abaterea termică pozitivă de 3,5 grade a făcut să fie a doua cea mai caldă lună septembrie din istoria măsurătorilor, după septembrie 1994 când abaterea termică pozitivă a fost de 4,2 grade.

Ieri au fost 31 de grade la București Filaret și la Calafat. Octombrie a debutat cu recorduri ale temperaturilor minime zilnice, la Suceava și Târgu Neamț au fost cele mai ridicate temperaturi minime pentru o zi de 1 octombrie de când se fac măsurători. Azi, în sud și sud est vor fi până la 30 de grade”.

Totuşi, vor fi şi ninsori

Treptat, de la o zi la alta, toamna se va instala în țara noastră. Astfel, meteorologii ANM spun că încă de săptămâna viitoare vor apărea câteva semne ale sezonului mai rece.

Ca de obicei, ele se vor vedea cel mai bine în zonele înalte. Pe timpul nopților și al dimineților, la munte, temperaturile vor fi la pragul înghețului. Tot aici vor apărea și primele ninsori, deocamdată pe creste.

Încă din vară, specialiștii au precizat că fenomenul meteorologic El Nino a început să afecteze Oceanul Pacific. Acest aspect influențează circulația atmosferică în mai multe regiuni ale lumii și ar putea contribui la modificări radicale în sezonul rece.

author avatar
Andrei Ștefan
4.021 afisari

1 COMENTARIU

  1. Ninsorile vor veni începând cu data de 2 octombrie până pe 5 iar vara va veni după aceea și va ține toată iarna.
    Puneți-vă cauciucurile de iarnă și schimbați centrala termică săptămâna viitoare.
    Nu uitați să tăiați și porcul.
    Bau-bau!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger