AcasăNewsVremea extremelor. De la ploi torențiale și furtuni, la temperaturi caniculare. Ce...

Vremea extremelor. De la ploi torențiale și furtuni, la temperaturi caniculare. Ce detalii vin de la șefa ANM

(sursa foto: gds.ro)

După ce în prima parte a lunii iunie au fost intervale cu ploi torențiale și furtuni, fenomene meteo care au afectat mai multe zone din țară și au provocat inundații și pagube materiale însemnate, temperaturile vor crește și vor ajunge la praguri caniculare.

Așadar, de la ploi torențiale și instabilitate atmosferică se va ajunge la temperaturi caniculare. Care, pe fond de umezelă, se vor resimți cu mult peste 35 de grade – atrage atenția șefa ANM.

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a anunțat detalii cu privire la cum arată prognoza meteo pentru perioada următoare. Astfel, aflăm la ce să ne așteptăm din partea vremii, îndeosebi în a doua parte a acestei săptămâni, când se așteaptă să „lovească” deja canicula.

Vremea se va încălzi de la o zi la alta

Vremea se va încălzi de la o zi la alta, iar în a doua parte a săptămânii – de joi începând se vor consemna zile cu temperaturi caniculare.

Șefa ANM a anunțat și unde vor mai fi ploi. „Din punct de vedere termic, de la o zi la alta, o vreme în încălzire, astfel încât în a doua parte a săptămânii, mai precis de joi, chiar vineri, să consemnăm deja primele zile cu temperaturi caniculare.

Aceste cantități mari de precipitații care mai vin și în zilele următoare vin în aceleași zone, pentru că avem imaginile de acolo de unde au fost înregistrate cele mai mari căderi de apă.

Dacă până acum am avut cantități importante, în special în partea de sud-vest, vest, centru, nord-vest a țării, acolo unde mai ales în județele care s-au aflat sub incidența celor două avertizări meteorologice generale de cod roșu, în intervalul 12-16 iunie, când am cumulat cantități care la nivel local, în aceste zone, au înregistrat valori de peste 140-155l/m pătrați sau, începând din 22 mai și până în prezent, valori de până la 255l/m pătrați, reprezentând de două, până la trei ori peste media climatologică a perioadei respective. În aceste zone situația este în ameliorare. De această dată, așa cum menționam, precipitațiile vor fi prezente în jumătatea estică a țării”, a precizat Elena Mateescu, duminică seară, într-o intervenție la Antena3.

Temperaturi în creștere, dar și umezeală/ Șefa ANM: Vom resimți cu mult peste 35 de grade!

Șefa ANM a mai precizat un aspect semnificativ. Și anume faptul că temperaturile în creștere vor aduce și un disconfort termic accentuat, ca urmare a faptului că valorile termice tot mai ridicate, asociate cu un grad mare de umezeală, vor face ca temperaturile resimțite să treacă de pragul de 35 de grade.

„Sunt în ameliorare lucrurile ca și arie și extindere, mai ales de la mijlocul săptămânii, când spuneam de interes vor fi temperaturile în creștere, disconfortul termic accentuat, pentru că temperaturile în creștere, asociate și cu gradul mare de umezeală, va face să resimțim cu mult peste 35 de grade, dar fenomenele de instabilitate pe parcursul după-amiezelor cu siguranță vor mai putea fi prezente la nivel local, pentru că atunci când vorbim și de temperaturi ridicate, asociate și cu un grad de mare de umezeală, sunt două ingrediente specifice care mai aduc convecții specifice sezonului în care ne aflăm, averse torențiale însoțite de vijelii și posibile căderi de grindină”, a explicat Elena Mateescu, la Antena3.

author avatar
Andrei Coman
152 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger