AcasăNewsVrem, nu vrem, luam refugiati. Dar ei vor?

Vrem, nu vrem, luam refugiati. Dar ei vor?

Comisia Europeana imparte imigranti la tot cartierul dar nici la acest aspect nu suntem atractivi

Potrivit planului de relocare al Comisiei Europene, tara noastra trebuie sa mai primeasca peste 3500 de refugiati, informeaza institutia europeana. Si ca nu se pune problema de refuz.

Comisia Europeana imparte imigranti la tot cartierul dar nici la acest aspect nu suntem atractivi

De amintit ca Romania, alaturi de Ungaria, Cehia si Slovacia, a refuzat sa voteze planul de relocare a aproximativ  160.000 de refugiati, care a fost stabilit in septembrie 2015. Comisia Europeana informeaza ca tara noastra a primit pana acum aproximativ 635 de refugiati (din Italia si Grecia). In septembrie 2015, s-a stabilit ca Romania trebuie sa integreze 4180 de refugiati, potrivit cotelor alocate fiecarui stat membru. Ieri, Comisia Europeanaa lansat procedurile de infringement impotriva Cehiei, Ungariei si Poloniei, tari care ca nu au acceptat refugiati in cadrul planului comun de relocare .

Avem reputatie de tara saraca

Anul trecut, Romania a inregistrat 1886 de cereri de azil iar in 2015 1200 de cereri. Majoritatea refugiatilor din Romania vin din Siria, Irak, Pakistan si Afganistan. Multi au intrat cu forme legale, dupa ce au solicitat azilul. Unii din ei aveau legaturi cu Romania in trecut (si-au luat diplome aici, au avut familie etc) si au ales tara noastra dupa ce situatia din tarile lor de origine s-a schimbat. Exista si refugiati sositi in cadrul mecanismelor de relocare. Anul trecut, potrivit autoritatilor romane, acestia din urma reprezentau 600 de persoane, transferate din Grecia si din Italia. Insa majoritatea refugiatilor spun ca este dificil de trait in Romania. Multi nu au dovezi cu privire la o calificare profesionala, nu vorbesc bine limba romana sau nu au de ales decat intre slujbe precare si prost platite sau sa fie someri, Multi au declarat ca s-au simtit pacaliti ca au fost relocati in Romania pentru ca se gandeau ca Uniunea Europeana are conditii de primire uniforme, in materie de ajutor financiar, gazduire, si standarde economice comparabile. Or, primul lucru cu care au dat piept in Romania a fost salariul mediu din tara noastra, evident mult mai mic decat in Vest. Avand o reputatie detara saraca, unii abandoneaza ideea unui trai in Romania, chiar inainte de a incerca acest lucru si deci sa plece intr-o alta tara europeana.  La aceasta contribuie si faptul ca subiectul refugiatilor, imigrantilor, este complet absent in dezbaterea publica, sau prea putin abordat. Pe de alta parte, un studiu facut anul trecut indica faptul ca peste 50% din romani nu ar dori un vecin musulman, un procent in crestere fata de 2012. Si multe comentarii din social-media sunt defavorabile musulmanilor. Taberele pentru refugiati din tara noastra au conditii de primire variabile si, din anumite motive (locatie, spatii restranse etc) nu incita nici ele la inceperea unei integrari in tara noastra.

 

author avatar
Tudor Borcea
357 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger