AcasăNewsVrea, nu vrea, Europa arde gaz rusesc

Vrea, nu vrea, Europa arde gaz rusesc

Gazprom bate in fiecare iarna recorduri de export catre Europa, in timp ce la Bruxelles se tot flutura sanctiuni impotriva Moscovei

UE i-a reunit ieri pe ucraineni si pe rusi la Berlin in speranta unei intelegeri privind viitorul tranzitului de gaz rusesc pentru Europa, via Ucraina, actualul contract expirand la finele lui 2019.Asta in timp ce europenii consuma din ce in ce mai mult gaz de la Putin in ciuda vointei de reducere a dependentei de Moscova.

Gazprom bate in fiecare iarna recorduri de export catre Europa in timp ce la Bruxelles se tot flutura sanctiuni impotriva Moscovei

„Este clar ca timpul se scurge si negocierile viitoare sunt complexe”, a declarat comisarul UE pentru energie, slovacul Maros Sefcovic, citat de Afp. Sefcovic are programate intalniri cu ministrul rus al energiei, Alexandr Novak,  cu ministrul de externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin, precum si cu reprezentantii grupului rus Gazprom si a grupului ucrainean de gaz Naftogaz, care au concurat timp de ani de zile in instante. Daca Gazprom a redus deja in mod semnificativ volumul de gaze care tranziteaza prin Ucraina -aflata la cutite cu Rusia dupa anexarea Crimeii in 2014 si  conflictul din estul Ucrainei – vrea sa le reduca si mai gratie proiectelor gaziere care ocolesc Ucraina: Turkish Steam, care trebuie sa aprovizioneze Europa via Turcia, si Nord Stream 2 pe care Gazprom spera sa-l puna in serviciu pana la sfarsitul anului viitor.

Gazprom, arma geopolitica

Daca cererea europeana de gaze naturale a scazut intre 2010 si 2014, tendinta s-a inversat de atunci, in special datorita scaderii continue a productiei proprii(in special in Tarile de Jos). In timp ce Europa este din ce in ce mai dependenta de gaz, acest lucru s-a facut evident in avantajul Rusiei si a gigantului Gazprom.

Până la urmă<br >Merkel a recunoscut<br >dimensiunea politică<br >a conductelor lui Putin
Veröffentlichung mit Urhebernennung Foto Tobias Koch<br >Fotograf Tobias Koch<br >wwwtobiaskochnet<br >Kontaktadresse für Rückfragen contacttobiaskochnet<br >wwwfacebookcomtokography

Asezat pe  17% din rezervele mondiale de gaz si detinand un monopol asupra gazoductelor din Rusia, grupul Gazprom este controlat de statul rus (50,23% )si este adesea prezentat ca o arma geopolitica puternica a Kremlinului. Gazprom acopera aproximativ 35% din consumul de gaze al continentului european, o cota care a crescut in ultimii ani, in pofida dorintei Uniunii Europene de a-si reduce dependenta de Moscova pentru aprovizionarea sa. Exporturile de gaze rusesti  catre Europa au atins niveluri record in anii 2016 si 2017,  in special unor ierni deosebit de reci. In primul trimestru al anului 2018, Gazprom a anuntat din nou o crestere de 6,6% a acestor exporturi pe parcursul unui an.

Conducte controversate

La ora actuala, gazul lui Vladimir Putin ajunge in Europa prin mai multe gazoducte: Nord Tream 1 ajunge in Germania, doua gazoducte ajung in Polonia via Belarus iar alte patru tranziteaza teritoriul Ucrainei, in plus fata de Turkish Stream. Dar Gazprom cauta sa dezvolte noi conducte, cu sprijinul capitalului marilor grupuri europene, sa isi mentina cota de piata si sa minimizeze tranzitul prin Ucraina. Grupul spera sa puna in functiune doua noi gazoducte pana la sfarsitul anului 2019: TurkStream, prin Turcia si Nord Stream 2, prin Marea Baltica. Comisia Europeana ramane foarte precauta in ceea ce priveste proiectul. Fara a putea sa se opuna, doreste sa se asigure ca este in conformitate cu normele pietei europene a energiei, in special in materie de concurenta. Polonia si tarile estice se opun cel mai mult.

Slaba concurenta

In ciuda intentiei Europei de a-si diversifica sursele de aprovizionare, sursele alternative  isi castiga greu teren. Incurajata de dezvoltarea pietei gazului lichefiat (GNL), care faciliteaza transportul, acest obiectiv a fost intarit de tensiunile dintre Bruxelles si Moscova de la inceputul crizei din Ucraina in 2014, pentru ca Moscova sa nu poata manipula robinetul de gaz la scopuri geopolitice. Statele Unite, un producator important de gaze naturale, s-au angajat recent intr-o ofensiva comerciala in cautarea unor piete noi, sustinuta de Donald Trump. Dar SUA transporta gaz natural lichefiat cu vapoarele (extrem de scumpe si pretentioase) catre terminalele europene iar transportul de GNL pe cale maritima este considerabil mai scump decat cel al gazelor rusesti prin conducte. Dupa ce a acuzat Germania,marele profitor de gaze rusesti, ca este ”complet controlata de Rusia” in acest sens, Donald Trump nu a ascuns, la summit-ul cu Vladimir Putin, ca are intentia sa concureze Nord Stream vanzand europei gaz natural lichefiat. Iar dupa ce s-a facut ca vede conductele de gaze doar ca ”infrastructuri comerciale”, cancelarul Angela Merkel a recunoscut recent ”dimensiunea lor politica”, sustinand sprijinirea Ucrainei pe care Putin o vrea izolata in razboiul gazelor. Pe de alta parte,  gigantul britanic British Petroleum a lansat luna aceasta exploatarea unui zacamand urias in Azerbaidjan,  care va fi prima legatura intr-un coridor de gaze urias, („Southern Gas Corridor”),  permitand Europei sa obtina livrari prin Turcia, Grecia, Albania si marea Adriatica.  Proiectul ar trebui finalizat  pana in 2020. Insa, potrivit expertilor, acesta deja imbatraneste (lansat la inceputul anilor 2000) si va acoperi, in cele din urma, doar 2% din cererea europeana.

author avatar
Tudor Borcea
204 afisari

1 COMENTARIU

  1. Pentru ca Germania fiind invinsa de rusi a fost gazificata de rusi. Iar de atunci nu au incercat independenta. Independenta de rusi se poate obtine in 5 moduri, devii puternic electric, lichefiezi din Sua si transmiti prin Spania, lichefiezi din Iran si transmiti Ue prin Italia, lichefiezi din Caucaz si transmiti Ue prin Romania sau lemne ca strabunii. Alegeti.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger