AcasăNewsVrea Guvernul sa suspende temporar contributiile la Pilonul II? Ce spune ministrul...

Vrea Guvernul sa suspende temporar contributiile la Pilonul II? Ce spune ministrul Muncii

O propunere care a iscat o multime de reactii, incepand de seara trecuta, cand s-a aflat despre ea, are in vedere o intentie a executivului de a suspenda contributiile la Pilonul II de pensii, in perioada 1 iulie- 31 decembrie acest an.

Cel putin asta scrie, negru pe alb, intr-un proiect de lege publicat in programul legislativ al Guvernului, pentru perioada mai-decembrie a anului curent. Este vorba, practic, despre o propunere a Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza. Cu care ministrul MUncii nu s-a declarat de acord. „Este o solutie a Comisiei de Prognoza, nu s-a transpus intr-o Ordonanta de Urgenta. Si nici nu se va transpune. (…) Nu suntem de acord cu ea, una este sa discutam despre Pilonul II care devine optional sau nu si alta este… (…) Infirm categoric”, a sustinut Lia Olguta Vasilescu, seara trecuta, la Antena 3.

Reactii din randul Opozitiei

Dupa cum era de asteptat, o astfel de propunere a iscat reactii in randul principalului partid de Opozitie, PNL. „Dragnea si gasca lui de mincinosi desfiinteaza Pilonul II de pensii!!! Opresc contributia catre Pilonul II de pensii de la 1 iulie 2018!!!”, scria, seara trecuta, senatorul PNL Florin Citu, pe pagina sa de Facebook, atasand un extras din documentul in cauza.

sursa foto: Florin Citu/Facebook

Si colegul sau Catalin Predoiu a taxat o astfel de intiativa. „Generatiile care trebuie sa-si ia gandul de la pensie! Guvernul condamna generatiile actuale si viitoare la saracie la Batranete. De asemenea, toti oamenii de afaceri din Romania se simt pacaliti si inselati de acest Guvern PSD-ALDE, dupa ce au trecut prin cele mai dure focuri ale iadului birocratiei cu transferul contributiilor de la angajator la angajat, iar nici la cinci luni distanta afla ca vor avea o noua contributie”, suna reactia fostului ministru Predoiu.

O luare de pozitie fata de aceasta  propunere a venit si din partea USR. „De la 1 iulie, Guvernul vrea sa suspende contributiile la Pilonul 2 de pensii. Aceasta este una din prioritatile din programul legislativ PSD-ALDE pe 2018. Guvernul lui Liviu Dragnea fura din banii nostri de pensie pentru a acoperi promisiunile electorale. Pilonul 2 este singura sansa pentru generatiile viitoare de a avea o pensie decenta la batranete. Mai mult, inseamna singura speranta de a avea un sistem de pensii sustenabil. (…) Pilonul 2 nu trebuie desfiintat, ci aparat tocmai ca sa avem o sansa la o pensie decenta”, transmit reprezentantii Uniunii, pe pagina oficiala de Facebook.

Ciolos: „Iresponsabililor, nu mai cheltuiti ce nu aveti!”

La randul sau, fostul sef al Guvernului critica o astfel de idee. Dacian Ciolos a identificat deja un model de actiune pe acest subiect. „PSD se joaca din nou cu nervii si cu pungile romanilor care contribuie la Pilonul II de pensii, dupa o metoda deja testata: lanseaza ideea unui proiect de lege care ar putea enerva contribuitorii, asumat de institutii ale statului (nu cel “paralel” ci cel condus de PSD) dupa care iese un membru marcant al aceluiasi partid de guvernamant care contrazice proiectul in cauza”, considera Ciolos.

Fostul premier tehnocrat isi incheie mesajul pe un ton categoric: „Din pacate pare tot mai clar faptul ca bugetul ajunge pe drojdii si e nevoie sa se deturneze conductele care alimenteaza bazinul de rezerva al cetatenilor (Pilonul II) spre bazinul curent al Guvernului care incepe sa sece.  (…) Iresponsabililor, nu mai cheltuiti ce nu aveti, nu va mai jucati cu banii cetatenilor!”.

61 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger