AcasăNewsVortexul polar a inghetat America

Vortexul polar a inghetat America

Milioane de oameni indura temperature mai scazute ca in Antarctica

Frontul de aer extrem de rece  a adus temperaturi de pana la  minus 50 de grade Celsius, afectand peste 220 de milioane de americani, mii de curse aeriene au fost anulate, scolile s-au inchis, iar serviciile postale au fost suspendate.

Milioane de oameni indura temperature mai scazute ca in Antarctica

Temperaturile au scazut la -21 grade Celsius la Pittsburgh, -45 in Pennsylvania, – 45  la Chicago sau de -50 la Grand Forks, in Dakota de Nord, aproape de granita cu Canada. Frig si caderi masive de zapada si in Wisconsin, Michigan, Indiana, Illinois si Iowa, state in care scolile si majoritatea institutiilor au fost inchise. Peste 2.000 de zboruri nationale si internationale au fost anulate (850 pe aeroportul  O’Hare din Chicago, iar US Postal Service a suspendat  livrarea corespondentei in Iowa, Minnesota, Dakota de Nord, Dakota de Sud si Wisconsin. Autoritatile din multe state din  regiunea „Midwest”, de la Dakota de Nord pana la Ohio, au anuntat alerta de frig polar si cele mai scazute temperaturi din ultimii 20 de ani, motiv pentru care vor fi deschise mai multe adaposturi pentru incalzire.  In orasele Des Moines (Iowa), Chicago si Milwaukee, temperaturile ar putea ajunge pana la -29 grade Celsius. Pentru Chicago, ar fi prima data din ianuarie 1994, spune Weather Channel. Pe aeroportul O’Hare din metropola, ninsorile continua de 13 zile consecutiv – un record inregistrat ultima data in iarna lui 1978-1979. Serviciile de meteorologie au avertizat populatia sa nu iasa din case, in conditii de ger extrem, degeraturile pot aparea chiar si dupa 10 minute de expunere la frig. Si in Canada, valul de frig polar a lovit si Montrealul, temperaturile au scazut  pana la -27 grade Celsius, in timp ce in Toronto stratul de zapada a atins 32 de centimetri pe aeroportul metropolei, provocand anularea a sute de zboruri.

“Gabriel”  spulbera Franta

41 de departamente au fost plasate sub cod portocaliu de vreme severa, ninsori si vant extrem de puternic au afectat jumatate din teritoriul tarii, circa 20.000 de locuinte au ramas fara electricitate in regiunea Nouvelle-Aquitaine (sud-vest) din cauza furtunii,  in zona litorala din sud-vestul tarii, Météo-France a inregistrat rafale de vant cu viteze de 132 km/h in insula Ré si la Cap Ferret – sunt primele efecte ale furtunii Gabriel.Circa 20 de curse aeriene au trebuit anulate pe aeroportul Paris-Orly, iar compania de transport feroviar(SNCF) a activat planul pentru perioada geroasa. Circulatia vehiculelor grele este interzisa sau limitata in mai multe regiuni, iar transporturile scolare au fost suspendate, in special in regiunea Hauts-de-France (nord), Burgundia (est) si in departamentele din vecinatatea Parisului. De asemenea, sute de  masini au fost rasturnate de vant, rafalele au doborat  arbori,  provocand si pene de curent sau perturbarea comunicatiilor telefonice.

Englezii se pregatesc pentru “bomba de ninsoare”

Dupa Franta, vremea rea face ravagii si pe celalalt tarm al Atlanticului: Britanicii au fost indemnati sa-si faca provizii de alimente si de medicamente, pentru ca temperaturile vor cobori pana la minus 11 grade Celsius. Gerul va dura toata saptamana si va fi insotit de ceea ce presa a numit o „bomba de ninsoare”. Autoritatile se asteapta la haos in trafic, zile intregi fara electricitate si fara semnal de telefonie.

 

author avatar
Andrei Coman
925 afisari

1 COMENTARIU

  1. Donald a spus”Unde e acum Încălzirea Globala de ce nu mai apare ea? ”
    Oamenii de știință nu au găsit răspuns.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger