AcasăNewsVortex polar deasupra SUA! Sute de romani au ramas blocati in aeroporturi

Vortex polar deasupra SUA! Sute de romani au ramas blocati in aeroporturi

Meteorologii americani au avertizat asupra unui val de temperaturi scazute ce inregistreaza „un record istoric”, care s-a instalat de duminica.

In Midwest, casele s-au transformat in „palate” de gheata

Este vorba de un „vortex polar”, un front rotativ de aer rece format la Polul Nord si impins catre SUA. Nu este vorba doar de temperaturi sub 0 grade Celsius, ci de conditii specifice „vortexului”: risc de degerare extrem de ridicat, la o expunere a pielii de doar cateva minute, vant inghetat, risc hipotermie si de deces pentru persoanele mai in varsta si pentru copii. Cea mai afectata zona este Midwest, unde, incepand de duminica, temperaturile negative ar putea atinge un prag cu potential periculos, asociate cu conditiile de vreme extrema. Se prevad minus 25 de grade in Fargo, minus 30 in International Falls, minus 15 grade in Indianapolis si Chicago.

Temperaturile scazute si vantul pot provoca hipotermii grave

Din cauza inghetului si a vantului, transporturile au fost perturbate. S-au inregistrat aproximativ 600 de accidente rutiere. Au fost anulate peste 5.000 de zboruri, inclusiv 1.650 la New York, 190 la Boston si 500 la Philadelphia, unde in cursul noptii s-a format un strat de zapada de 22 de centimetri. Mii de romani care doreau sa vina in tara dupa sarbatori au ramas blocati in aeroporturi. Frontul de aer rece se mentine si la inceputul saptamanii vitoare si in alte state.

author avatar
Adina Mutar
1.285 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger