AcasăNewsVoiculescu: "Restantele la credite, o bomba cu ceas care ameninta economia nationala"

Voiculescu: „Restantele la credite, o bomba cu ceas care ameninta economia nationala”

Dan Voiculescu

Senatorul PC Dan Voiculescu avertizeaza, duminica, intr-o postare pe blogul personal, ca restantele la creditele contractate de la banci de persoanele fizice si juridice au ajuns la 5 miliarde de euro si reprezinta ”o bomba cu ceas pentru populatie, economia nationala si sistemul bancar”.

Dan Voiculescu

”Restantele la creditele contractate de persoanele fizice si juridice de la bancile comerciale din Romania au ajuns la 5 miliarde de euro. Acesta este efectul direct al masurilor antisociale impuse de Traian Basescu in anul 2010. Taierea salariilor, impozitarea pensiilor mici, concedierile colective si falimentarea a 200.000 de IMM-uri prin impozitul forfetar au redus semnificativ capacitatea romanilor de a-si returna imprumuturile. Ramase fara loc de munca sau cu salariile mult diminuate, confruntate cu majorarile constante ale preturilor la alimente si utilitati, foarte multe persoane de buna credinta ajung in imposibilitatea de a-si mai achita datoriile catre banci.

Iar fiecare rata neplatita aduce noi dobanzi si penalitati, astfel incat povara financiara devine tot mai acuta. Cine nu a putut plati astazi 100 de lei, cu siguranta nu va putea plati maine 200 de lei”, sustine Dan Voiculescu. Potrivit acestuia, in anul 2011, sumele restante la creditele acordate de banci au crescut cu peste 33%.

”In acest ritm, la finele lui 2012, volumul datoriilor neachitate va ajunge la 7 miliarde de euro. Acumularea constanta a datoriilor pericliteaza atat echilibrul societatii romanesti, cat si stabilitatea sistemului bancar. In aceste conditii, consider ca este necesara interventia rapida a Guvernului care, in colaborare cu bancile si persoanele cu intarzieri la plata, trebuie sa reglementeze o solutie pentru restructurarea datoriilor romanilor catre banci, inclusiv prin impunerea unor termene de gratie si eliminarea penalitatilor si dobanzilor, in cazul datornicilor de buna credinta”, mai scrie acesta pe blog.

In opinia sa, ”acumularea restantelor este o bomba cu ceas pentru populatie, economia nationala, sistemul bancar si chiar pentru Guvern”.

”Pentru a preveni o explozie, trebuie actionat cat mai rapid. De altfel, pe baza unui Protocol pe care l-am negociat, Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) se ofera sa reprezinte persoanele cu intarzieri la plata creditelor generate din cauze obiective (concedieri colective sau reducerea semnificativa a salariilor bugetarilor) in dezbateri cu Guvernul, bancile si societatea civila”, mai arata Dan Voiculescu.

author avatar
Ciprian Purice
144 afisari

7 COMENTARII

  1. Acest guvern incompetent nu este in stare sa vina cu solutii pentru a scoate tara din criza.

  2. Iresponsabilitate şi incompetenţă ? Mai degrabă mârlănia bădăranului turnător necioplit Băsescu.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger