AcasăNewsVladimir Putin sustine ca nationalistii incearca sa distruga Rusia multietnica

Vladimir Putin sustine ca nationalistii incearca sa distruga Rusia multietnica

Premierul rus, Vladimir Putin, a denuntat luni miscarea nationalista rusa care incearca sa distruga baza multietnica a tarii, facand o paralela cu nationalismul, care a dus in 1991 la implozia URSS, relateaza AFP.

„Sunt ferm convins ca tentativele de a proclama un «nationalism rus» intr-un stat multietnic sunt in contradictie cu istoria noastra milenara”, subliniaza el intr-un articol publicat pe site-ul sau de campanie pentru alegerile prezidentiale din martie (putin2012.ru) si in cotidianul Nezavisimaia Gazeta. „Provocatori de toate felurile si adversarii nostri incearca sa smulga Rusiei aceasta baza (multietnica) avansand argumente cu totul false ca dreptul rusilor la autodeterminare sau «puritatea rasiala»”.

Putin, care a afirmat recent ca URSS, un imperiu format din 15 republici incluzand atat tarile baltice cat si Caucazul si Asia Centrala, era pentru el „marea Rusie”, apreciaza ca diversitatea trebuie salvata cu orice pret.”Suntem o societate multietnica, dar un singur popor”, scrie el. Rasismul si xenofobia au castigat teren in Rusia de la destramarea URSS. Sute de mii de persoane originare din Caucazul rus si Asia Centrala traiesc si muncesc in marile orase rusesti pentru a scapa de saracia din regiunea lor de origine.

Rusia a cunoscut un val de manifestatii nationaliste si confruntari xenofobe la sfarsitul lui 2010, declansate de moartea unui tanar suporter de fotbal intr-o disputa cu caucazienii la Moscova. Revenind asupra acestor violente, Vladimir Putin sustine ca ii intelege pe cei care sunt ingrijorati de crimele comise, in opinia lor, de cei care nu sunt rusi.

„Cand spunem ca in Rusia (…) drepturile rusilor sunt incalcate, acest lucru inseamna ca structurile statului nu isi indeplinesc functiile, nu apara viata, drepturile si siguranta cetatenilor”, subliniaza el.

author avatar
Ciprian Purice
141 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger