AcasăNewsVladimir Putin multumeste Occidentului pentru Victoria din 1945

Vladimir Putin multumeste Occidentului pentru Victoria din 1945

Criticat de Occident, ai carui lideri au absentat de la festivitatile de sambata, pentru sustinerea separatistilor din Ucraina, Putin a laudat ”contributia” aliatilor in victoria asupra Germaniei naziste.

Peste 16.000 de militari au participat la ceremonie
Noul tanc T-14 Armata a fost vedeta zilei

”Trebuie reamintit ca Armata Rosie a fost cea care, dupa un atac devastator asupra Berlinului, a pus capat razboiului impotriva Germaniei hitleriste”, a declarat presedintele rus in fata a 16.000 de soldati adunati in Piata Rosie, inaintea uriasei parade militare ce a avut loc sambata la Moscova. ”Uniunea Sovietica a luat parte la cele mai sangeroase lupte. Aici, nazistii si-au concentrate puterea lor militara”, a adaugat Putin, referindu-se la cei 25 de milioane de rusi ucisi in razboi. ”Multumesc popoarelor Marii Britanii, Frantei si Statelor Unite pentru contributia lor la victorie. Multumesc diferitelor tari antifasciste care au luat parte la luptele impotriva nazistilor, in rezistenta sau clandestinitate”, a continuat Putin, inainte de a tine un minut de reculegere, informeaza AFP. ”70 de ani mai tarziu istoria ne cere sa fim iar vigilenti”, a mai spus liderul de la Kremlin, chiar daca nu a evocat amenintarea ”fascismului” ucrainean. In ciuda unui boicot occidental, Putin a avut parte de vizita conducatorilor puterilor emergente, precum presedintele chinez, Xi Jinping, cel indian, Pranab Mukherjee, omologul egiptean Abdel Fattah al-Sissi, cubanezul Raul Castro dar si secretarul general ONU, Ban Ki-moon. Bineinteles, la uriasa parada militara Rusia a etalat o pleiada de armament de ultima generatie, incepand cu noul tanc Armata (prezentat de catre constructor ca cel mai puternic din lume) si terminand cu rachete balistice intercontinentale de aproape 50 de tone, risipind orice urma de indoiala despre puterea de foc a armatei.

Stalin, prezent din nou la festivitati

De mai multe zile, Moscova si marile orase din Rusia traiesc fervoarea ”Marelui razboi patriotic”, o fervoare incurajata de Kremlin, ocazie cu care figura lui Stalin a facut un remarcat tur in randul opiniei publice. Fostul dictator face obiectul unei reabilitari vertiginoase, la 60 de ani de la destalinizare. Afise reprezentandu-l pe ”Generalissimul” Stalin invingator al Germaniei naziste, dar si busturi ale lui Iosif Vissarionovici si-au facut aparitia in mai multe orase rusesti, in special in Crimeea, peninsula ucraineana anexata de Rusia anul trecut.

Pericolul ”lumii unipolare”

Tentativele de a crea o lume unipolara si mentalitatea blocurilor militare erodeaza dezvoltarea durabila in lume”, a criticat  Putin, dupa festivitatile de la Moscova, facand aluzie la SUA. ”Sarcina noastra comuna este sa elaboram un sistem de securitate egal pentru toate tarile, adecvat amenintarilor contemporane, construit pe baze regionale si internationale din afara acestor blocuri. Numai asa putem garanta pacea si stabilitatea in lume”, a subliniat el.

Cu portretul tatalui la defilare

Vladimir Putin a participat in prima linie la marsul comemorativ al ”Regimentului nemuritorilor”, unde urmasii soldatilor care au participat la razboi le-au adus un omagiu inaintasilor. Putin a venit cu un portret al tatalui sau, Vladimir,  in brate. Acesta a plecat voluntar pe front ajungand chiar sa lupte in cadrul unei echipe de sabotaj in spatele liniilor de front inamice.

Negocieri Germania-Rusia pe ”problemele existente”

Moscova este pregatita sa coopereze cu Berlinul pentru a rezolva problemele existente la ora actuala, a declarat ieri Putin, in cursul unei intrevederi cu Angela Merkel. Vom discuta atat relatiile bilaterale, ansamblul relatiilor cu UE dar si, bineinteles, probleme de actualitate stringenta, cum ar fi situatia din Ucraina”, a spus liderul de la Kremlin, potirvit Sputnik. ”Trebuie sa cooperam in special pentru a rezolva situatiile complicate, cum este integritatea teritoriului Ucrainei”, a declarat cancelarul Germaniei.

Avioanele au vanat norii pe cerul Moscovei

Temandu-se ca ploaia ar putea strica festivitatile din Moscova, autoritatile au pulverizat, inaintea ceremoniilor, diverse substante chimice , printre care iodura de argint, cu ajutorul mai multor avioane. Metoda, care, potrivit rusilor, nu prezinta pericol pentru mediu, permite schimbarea compozitiei norilor pentru a se putea provoca sau intarzia caderea ploilor. Guvernul a cheltuit 400 milioane de ruble pentru aceste operatiuni.

Maior: Activitatile spionilor rusi pe teritoriul Romaniei s-au intensificat

Fostul director al SRI a declarat, la Pro Tv, ca activitatile serviciilor de informatii ale Rusiei s-au intensificat ”calitativ si cantitativ” pe teritoriul Romaniei dar si pe teritoriile altor state, cu scopul de a culege informatii ”privind orientarea politico-strategica a tarii”, incluzand aici si scutul anti-racheta. Spionii rusi ”pot obtine informatii de la oameni din politica, din diferite institutii”, a aprecizat Maior, adaugand ca acestia cauta sa influenteze luarea unor decizii ”cat mai favorabile Rusiei”, inclusiv la nivel European.

 

author avatar
Tudor Borcea
231 afisari
Zenville

Ultimele știri

Incident la metrou, în Capitală! Metrorex: „A fost raportată o urgență medicală”

Un incident a avut loc, vineri, la metrou, în București, circulaţia trenurilor fiind afectată temporar între Râul Doamnei şi Romancierilor, pe firul 1. S-a...

Umblă magazinele cu puiul vopsit? Cum putem verifica, la vitrină, dacă produsul a fost crescut natural

Aproape că s-a declanşat un scandal naţional după ce Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, a avertizat într-un mesaj transmis miercuri...
proger