AcasăNewsVladimir Putin: In doua zile matur Europa de Est!

Vladimir Putin: In doua zile matur Europa de Est!

Presedintele ucrainean, Petro Porosenko, a fost primit ca oaspete de marca, joi, la Washington, unde a cerut sprijin pentru a deveni „aliat special” al SUA.

Putin nu doar ameninta, ci chiar a comasat trupele din Crimeea la granita cu Ucraina

De la Kremlin, Vladimir Putin anunta traseul trupelor sale: „Vilnius, Tallinn, Varsovia si Bucuresti”. In doua zile. Plus Kiev.

Ar fi necesare niste „arme letale”

Intr-o convorbire cu Petro Porosenko, Putin l-ar fi asigurat pe omologul sau:  „Daca vreau, trupele ruse ar putea ajunge in doua zile nu doar la Kiev, ci si la Riga, Vilnius, Tallinn, Varsovia si Bucuresti”. Cam acelasi semnal il daduse si presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, doar ca atunci era mai putin entuziast in privinta timpului: ii trebuia vreo doua saptamani pentru a ajunge la Kiev. Oricum, SUA si UE trebuie sa se miste mai cu talent, ca sa-si asigure aliatii si prietenii ca nu vor fi lasati de izbeliste. „Sunt bucuros sa vad ca partenerii nostri europeni si americani inteleg ca ne luptam nu numai pentru integritatea teritoriala si independenta Ucrainei, ci si pentru securitatea mondiala”, declara Porosenko, sperand sa obtina „o noua strategie privind securitatea”, una care sa includa si ajutor militar letal.

4.000 de soldati rusi, la granita dintre Crimeea si Ucraina

Comisia pentru Afaceri Externe a Senatului SUA examineaza cererea de acordare a statutului de aliat al SUA fara apartenenta NATO pentru Ucraina, Republica Moldova si Georgia.  Un proiect de lege intitulat „Ukraine Freedom Support Act of 2014” defineste cele trei tari ca „principali aliati ai SUA fara sa fie membri NATO”. In timp ce senatorii americani discuta caile de ajutor pentru tarile amenintate de Putin, Moscova a masat circa 4.000 de soldati rusi, stationati in Crimeea, de-a lungul „frontierei administrative” cu Ucraina. „Potrivit informatiilor noastre, aproape toate unitatile militare ruse stationate in partea de nord a Crimeii au fost masate la frontiera administrativa cu Ucraina, cu toate echipamentele si munitiile lor”, a declarat purtatorul de cuvant al Consiliului ucrainean pentru Securitate si Aparare, Andrei Lisenko.

 

author avatar
Adina Mutar
1.865 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger