AcasăNewsVladimir Putin ar castiga alegerile din primul tur cu 52%

Vladimir Putin ar castiga alegerile din primul tur cu 52%

Premierul rus, Vladimir Putin, care se confrunta cu o contestare fara precedent, isi continua cresterea in sondaje si ar castiga alegerile prezidentiale de la 4 martie din primul tur, cu 52 la suta din voturi.

In cadrul unei anchete precedente a institutului Vtsiom, publicata vinerea trecuta, seful Guvernului era creditat cu 48 la suta din intentiile de vot. Conform ultimului sondaj al acestui institut, realizat la 14 ianuarie pe un esantion reprezentativ de 1.600 de persoane, Putin i-ar invinge din primul tur pe liderul Partidului Comunist, Ghenadi Ziuganov (11 la suta), si pe ultranationalistul Vladimir Jirinivski (9 la suta), daca scrutinul ar avea loc duminica.

La randul sau, miliardarul Mihail Prohorov ar primi 2 la suta din voturi, in scadere cu un punct fata de sondajul anterior. Potrivit unui alt sondaj, realizat de Fundatia pentru opinie publica (FOM) pe un esantion reprezentativ de 3.000 de persoane, la 14 si 15 ianuarie, premierul nu ar obtine insa decat 45 la suta si ar trebui sa intre in turul doi pentru prima data de la sosirea sa la putere.

El a fost ales presedinte din primul tur in 2000, cu 52,94 la suta din voturi, si in 2004 cu 71,2 la suta. Regimul lui Putin, candidat pentru un al treilea mandat la Kremlin dupa cele exercitate in perioada 2000-2008, este confruntat cu o vasta miscare de contestare, care a fost declansata in urma alegerilor legislative de la 4 decembrie, castigate de partidul de guvernamant Rusia Unita si marcate de fraude potrivit observatorilor si opozitiei.

La 10 decembrie, zeci de mii de persoane au participat la un miting al opozitiei, o mobilizare exceptionala pentru Rusia. La 24 decembrie, intre 70.000 si 100.000 de persoane au manifestat la Moscova pentru a cere anularea legislativelor si o „Rusie fara Putin”.

O noua manifestatie de amploare a opozitiei este prevazuta la 4 februarie in capitala rusa.

author avatar
Ciprian Purice
83 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger