AcasăNewsVladimir Putin a depus juramantul, devenind presedintele Rusiei

Vladimir Putin a depus juramantul, devenind presedintele Rusiei

Vladimir Putin a depus juramantul luni pe Constitutia rusa, redevenind astfel presedintele Rusiei, pentru un al treilea mandat, la patru ani dupa ce a fost nevoit sa renunte la acest post pentru a fi prim-ministru.

„Jur, in calitate de presedinte al Federatiei Ruse, sa respect drepturile si libertatile poporului si ale cetateanului”, a afirmat el, in cadrul unei ceremonii desfasurate la Kremlin.

Cu mana dreapta pe Constitutie, el a depus juramantul in fata a 3.000 de invitati, dupa care a fost intonat imnul rus. Anterior, presedintele aflat la sfarsit de mandat, Dmitri Medvedev, a pronuntat ultimele cuvinte in calitate de sef al statului. „Sunt bucuros astazi ca Vladimir Putin devine presedinte, este un om cu experienta si un lider puternic”, an afirmat el.

Ceremonia de investire a lui Vladimir Putin la presedintia Rusiei a inceput la Kremlin in jurul orei 7.30 GMT (10.30, ora Romaniei), in timp ce mai multi manifestanti sositi pentru a protesta au fost arestati. Ceremonia a inceput cand soldati in uniforma de parada au intrat cu drapelul tricolor rus si cel al presedintiei Rusiei.

Conform agentiei Itar-Tass, cel putin 20 de persoane, intre care si unul dintre liderii liberali, Boris Nemtov, au fost arestate in centrul capitalei, unde se adunasera pentru a denunta revenirea lui Putin la putere. Duminica, peste 400 de persoane au fost arestate cand politia a dispersat fara menajamente un vast miting al opozitiei. Confruntarile s-au soldat cu zeci de raniti.

Circulatia automobilelor prin centrul orasului a fost intrerupta cu ocazia ceremoniei si un important dispozitiv de securitate a fost mobilizat in Moscova. Vladimir Putin a fost ales cu aproape 64 la suta din voturi in martie, pentru un mandat de sase ani. Opozitia a denuntat numeroase fraude si a organizat manifestatii pentru a contesta victoria sa.

El a parasit presedintia rusa in 2008, pentru a deveni premier, deoarece nu putea efectua un al treilea mandat consecutiv de sef al statului. Presedintele aflat la sfarsit de mandat, Dmitri Medvedev, ar urma sa devina prim-ministru, conform unei intelegeri pe care au anuntat-o in septembrie.

author avatar
Ciprian Purice
163 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger