AcasăNewsVladimir Putin a castigat alegerile din Rusia cu peste 62%

Vladimir Putin a castigat alegerile din Rusia cu peste 62%

Vladimir Putin

Liderul national rus Vladimir Putin a fost ales duminica presedinte al Rusiei cu aproximativ 62,55% din voturi, potrivit rezultatelor partiale difuzate de Comisia Electorala Centrala, dupa centralizarea a 29% din sufragii.

Vladimir Putin

Revenirea lui Putin la Kremlin era una previzibila, el fiind cel mai popular lider al Rusiei, in ciuda miscarilor de protest ale opozitiei, acutizate dupa legislativele din 4 decembrie, castigate de partidul sau, Rusia Unita.

Desi observatorii independenti si candidatii partidelor de opozitie afirma ca la scrutinul de duminica s-au inregistrat peste 3.000 de nereguli, seful staffului electoral al lui Vladimir Putin, Stanislav Govoruhin, a declarat ca acestea sunt „cele mai curate alegeri din istoria Rusiei”.

Fost agent KGB in Germania Democrata, Vladimir Putin a impus in cei 12 ani aflati la putere un sistem politic peste masura de dur, in numele „stabilitatii” si in detrimentul libertatilor.

In august 1999, cand a fost numit premier de presedintele de atunci Boris Eltin, discreditat si ‘invins’ de alcool, Rusia era o tara slabita de criza economica din 1998.

Un om al disciplinei si un mare iubitor de public, acest jurist de formatie care a lucrat in serviciul sovietic de informatii externe a inceput sa reconstruiasca autoritatea in stat, formand o „verticala a puterii” ce depindea doar de el.

Boris Eltin si anturajul sau au fost sedusi de discretia si eficacitatea acestui om cu privirea patrunzatoare. Putin a lucrat la primaria orasului Sankt Petersburg, apoi in administratia Kremlinului, inainte de a fi ‘parasutat’ in 1998 in fruntea FSB (serviciul intern de securitate, succesor al KGB).

Vladimir Putin dorea sa puna punct dezintegrarii Rusiei, fiind profund marcat de prabusirea Uniunii Sovietice, pe care a trait-o etapa cu etapa la Dresda, in Germania de Est, unde s-a aflat la post, trimis de KGB, din 1985 pana in 1990. De altfel, el avea sa califice mai tarziu disparitia URSS drept „cea mai mare catastrofa geopolitica a secolului XX”.

Cultivandu-si deja imaginea de dur, la 1 octombrie 1999, in urma unui atentat, el incepe al doilea razboi in Cecenia, un conflict sangeros, marcat de atrocitati si de bombardarea fara discernamant a capitalei cecene Groznai.

Cu acest razboi va incepe popularitatea lui in Rusia, iar Occidentul isi va forma despre el imaginea unui lider autoritar.

Boris Eltin demisioneaza la sfarsitul anului 1999 si ii incredinteaza prerogativele lui Vladimir Putin, care se impusese deja ca noul personaj forte al tarii, imagine pe care o are si astazi.

Ales cu usurinta sef al statului in anul 2000, Putin se bazeaza tot mai mult pe ‘structurile de forta’ (servicii secrete, politie, armata) si pe apropiati din Sankt Petersburg, oras in care s-a nascut la 7 octombrie 1952.

Apropiindu-se de sfarsitul celui de-al doilea mandat consecutiv, in 2008, si nevoit sa abandoneze Kremlinul, el nu a renuntat totusi la putere, incredintandu-i presedintia unuia dintre apropiati – Dmitri Medvedev – si preluand functia de premier.

Dupa aproape patru ani, Putin a ramas adevaratul om forte al tarii.

author avatar
Ciprian Purice
193 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger