AcasăNewsVladimir Putin: „Nu imi este frica de NATO”

Vladimir Putin: „Nu imi este frica de NATO”

Putin nu da semne de pace, pana nu-si atinge obiectivele

Sefii diplomatiei Rusiei, Ucrainei, Statelor Unite si Uniunii Europene s-au intalnit joi la Geneva pentru a gasi o cale de detensionare a crizei ucrainene.

Trupele rusesti intaresc „politica” lui Putin

Presedintele rus, Vladimir Putin, nu a scapat ocazia de a etala pretentiile geostrategice ale Rusiei, de pe pozitia de forta pe care a adoptat-o de cand a pus bocancul in Ucraina.

Un semn, doar un semn de la Rusia

Putin nu da semne de pace, pana nu-si atinge obiectivele

„Consiliul Federatiei Ruse a acordat presedintelui dreptul de a folosi fortele armate in Ucraina. Sper foarte mult sa nu fiu obligat sa recurg la acest drept”, a declarat Putin intr-un interviu, la Moscova. „Nu imi este frica de NATO”, a subliniat acesta. Secretarul american de Stat, John Kerry, ajuns miercuri seara la Geneva, a declarat ca obiectivul Washingtonului este acela ca Rusia sa inceteze sa mai sustina si sa incurajeze separatistii, si sa isi retraga trupele de la frontiera cu Ucraina. De la Casa Alba, Barack Obama a amenintat Rusia ca, „daca nu inceteaza sa profite de aceasta oportunitate pentru detensionarea situatiei, pretul ce va trebui platit va creste”. SUA, parca stiind ca Putin nu are nicio doleanta de a profita de oportunitatea de a face pace, „pregatesc activ noi sanctiuni impotriva Rusiei”. Casa Alba asteapta de la Rusia, in cadrul reuniunii de la Geneva, sa arate un semn privind vointa sa de a reduce tensiunile cu Ucraina. „De fiecare data cand Rusia va lua masuri destinate destabilizarii Ucrainei si incalcarii suveranitatii sale, vor fi consecinte”, a reiterat Barack Obama.

Batalie si in Consiliul de Securitate al ONU

Presedintele american a afirmat ca „rusii au sustinut – in cel mai bun caz – militiile nestatale in sudul si estul Ucrainei”. Putin considera ca astfel de acuzatii sunt rodul unui scenariu paranoic. Atata doar ca autoritatile ucrainene au in detentie peste zece ofiteri din serviciile secrete rusesti, retinuti pe cand isi faceau datoria de „turisti” prin Ucraina. Nelasandu-se mai prejos de lideri, la New York, cu cateva ore inainte de inceperea reuniunii de la Geneva, occidentalii si rusii au facut schimb de acuzatii la Consiliul de Securitate al ONU. Washingtonul, Londra si Parisul au cerut Rusiei sa inceteze imixtiunile in Ucraina, pentru a evita „riscul unui razboi civil real”. Ambasadorul rus, Vitali Ciurkin, a cerut ca autoritatile de la Kiev sa satisfaca vointa cetatenilor de a-si decide singuri soarta. Adica, daca vor cu „mama Rusia”, asta e!

Transnistria, pe agenda lui Putin

Putin a cerut, joi, Republicii Moldova si Ucrainei sa ridice imediat blocada impusa Transnistriei.

”Este o problema serioasa – Transnistria. Acolo locuiesc multi cetateni rusi, care sunt pentru Rusia. Oamenii au propria viziune fata de viitor. Trebuie sa avem un dialog cu Republica Moldova si Ucraina”, a declarat Putin. Kremlinul nu a fixat inca un termen privind recunoasterea independentei Transnistriei solicitata de Tiraspol.

Americanii sa nu-i mai inarmeze pe „rebelii” sirieni

Rusia considera ca rachetele antitanc americane aflate in mainile „rebelilor” sirieni destabilizeaza grav situatia din Siria. „Daca Administratia americana a autorizat transferul acestor sisteme antitanc catre gruparile din cadrul opozitiei siriene, atunci acest fapt contravine declaratiilor sale,potrivitcarora ea sustine o diminuare a tensiunilor si o solutie politica a conflictului sirian” , se arata intr-un comunicat al Ministerului rus de Externe. Ministerul rus de Externe a avertizat SUA ca „o livrare importanta de armament Siriei nu trebuie facuta fara autorizarea Rusiei”. Cam acestea ar fi dorintele lui Putin, ca sa dea „un semn” la intrunirea de la Geneva.

Japonia a efectuat o plata de un miliard de dolari Iranului

In situatia extrem de tensionata la nivel mondial, creata si alimentata de Rusia, in primul rand, un alt aliat al lui Putin, Iranul, incearca sa se impuna pe scena politica. Dupa ce a obtinut un acord de relaxare a sanctiunilor pentru ca s-a angajat sa renunte la imbogatirea uraniului pana la nivelul la care se pot obtine arme nucleare, Iranul nu mai pridideste sa semneze contracte. In aceasta luna, la 10 si 15 aprilie, Japonia a achitat un miliard de dolari pentru importul de petrol din Iran. Si tot ieri, seful Organizatiei pentru Energie Atomica din Iran, Fereydoon Abbasi, a acuzat SUA ca au sabotat, in trecut, programul nuclear. Astfel, America nu poate fi un partener de incredere dupa ce a introdus virusi in echipamentele electronice achizitionate de Iran si prin montarea unor explozibile in unele echipamente tehnice.

author avatar
Adina Mutar
620 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger