AcasăNewsVitali Kliciko a scapat Parlamentul Ucrainei de comunisti

Vitali Kliciko a scapat Parlamentul Ucrainei de comunisti

Ucrainenii au votat masiv pentru o apropiere ” ireversibila” a tarii de Europa, a declarat, duminica seara, presedintele Petro Porosenko. Prooccidentalii au obtinut o victorie zdrobitoare la alegerile parlamentare. In fruntea listei Blocului Porosenko s-a aflat si campionul de box Vitali Kliciko.

Conducatorul miscarii proeuropene Udar , primarul Kievului, celebrul campion a fost primul nume pe lista partidului presedintelui Porosenko

”Mai mult de trei sferturi din alegatori care au participat la vot au sustinut de-o maniera puternica si ireversibila orientarea Ucrainei catre Europa”, a declarat in fata natiunii presedintele Porosenko. Potrivit sondajelor, Blocul lui Porosenko si miscarile prooccidentale au obtinut 70% din voturi. Blocul Porosenko s-a clasat pe primul loc ( 22 % din voturi), urmat de Frontul Popular al premierului Arseni Iateniuk (21 %) si de miscarea Samopomici , al carei lider este primarul Liovului (13 %).

Fara parlamentari rosii, dar cu 27 locuri vacante

Fostul campion de box Vitali Kliciko, varf de lancie pe lista Blocului Petro Porosenko, a comentat, dupa alegeri: ”Pentru prima data in istorie, fortele anti-ucrainene, Partidul Comunist, care a fost mereu «coloan a cincea» a Kremlinului, nu vor mai fi reprezentate in Parlament”. Partidul Comunist nu a trecut de pragul de 5%, necesar pentru a intra in parlament. Insa, cu un scor de 8%, Blocul Opozitiei, care regrupeaza forte proruse si aliati ai lui Viktor Ianukovici, a reusit sa-si asigure prezenta. Partidul Populist al lui Oleg Liasko a obtinut 6% din sufragii, in timp ce partidul nationalist Svoboda si partidul fostului premier Iulia Timosenko s-au clasat si ele la limita, cu 6% din sufragii. In noul Parlament, care se va reuni la sfarsitul lui noiembrie, 27 din fotolii vor ramane goale: votul nu s-a tinut in 12 circumscriptii din Crimeea, anexata Rusiei in aprilie, si in alte 15 circumscriptii din regiunile din Est, asupra carora Kievul nu are control.

Rusia va recunoaste alegerile

Federatia Rusa va recunoaste rezultatele alegerilor legislative care s-au derulat duminica in Ucraina, a promis ministrul Afacerilor Externe rus, Serghei Lavrov. ”Ma gandesc ca vom recunoaste aceste alegeri pentru ca este forate important pentru noi ca Ucraina sa aiba autoritati care nu se infrunta una cu cealalta , care nu se antreneaza intre Est si Vest si care se vor apleca asupra adevaratelor probleme ale tarii”, a spus Lavrov. Grigori Karasin, adjunctul lui Lavrov, a declarat ca alegerile s-au soldat ”cu o victorie a partizanilor pacii”, insa a adaugat ca ”fortele nationaliste” care vor ajunge in parlament sunt ”un pericol” pentru procesul de pace.

author avatar
Tudor Borcea
750 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger