AcasăNewsVisa si MasterCard, amendate cu 5,7 miliarde de dolari

Visa si MasterCard, amendate cu 5,7 miliarde de dolari

MasterCard si Visa percep comisioane duble in Romania fata de alte tari din UE

Un tribunal federal din SUA a parafat o intelegere (a se citi penalizare) de 5,7 miliarde de dolari, suma pe care companiile Visa si MasterCard trebuie sa o achite catre retaileri, pentru stingerea unui litigiu vechi de aproape zece ani.

MasterCard si Visa percep comisioane duble in Romania fata de alte tari din UE

Cele doua companii au fost acuzate de perceperea unor comisioane incorecte la platile prin cardurile de credit.  Partile implicate au acceptat bucuroase decizia tribunalului din Brooklyn, dar marii comercianti (Wall-Mart, Amazon.com  etc.) s-au declarat nemultumiti si au demarat procedurile pentru a ataca decizia judecatoreasca. In Romania, Consiliul Concurentei a cerut informatii privind comisioanele interbancare de la 28 de banci membre Visa/MasterCard, de la agenti economici, precum si de la Visa Europe si MasterCard. In tara noastra, comisionul interbancar in sistemele VISA si MasterCard este de 1%, respectiv 1,2%.

Spre comparatie, in Belgia, Franta, Italia, sau Marea Britanie acest comision este de 0,5%- 0,8% la cardurile de debit cu cip. In plus, comisioanele achitate de comerciantii de la noi bancilor este de 1,78% -2,4% din valoarea tranzactiei, ceea ce influenteaza inclusiv pretul final al produselor.

author avatar
Arpad Dobre
170 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger