AcasăNewsVirusul Zika a ajuns in Europa

Virusul Zika a ajuns in Europa

Dupa Marea Britanie, Olanda si Elvetia, un nou caz de infectie a fost raportat in Danemarca. Pacientul este un tanar care s-a intors dintr-o calatorie din America de Sud.

Contrar altor specii, tantarul tigru, care transmite virusul, inteapa chiar si prin haine

”Un turist danez care a calatorit in America de Sud a fost diagnosticat la intoarcere cu infectie a virusului Zika”, a precizat spitalul Aarhus intr-un comunicat, marti seara. Cazuri privind alti turisti europeni care au calatorit in America de Sud fusesera semnalate in zilele precedente, informeaza AFP. Virusul, ce poarta numele unei paduri din Uganda, tara unde a fost reperat pentru prima data in 1947, se transmite prin intepatura tantarului-tigru (Aedes aegypti). Studiind simptomele, specialistii au informat ca 93% din pacienti prezinta simptome de eruptii cutanate si mancarimi, 72% sunt atinsi de febra severa (peste 38,5 grade C), 65% au dureri articulare si 63% prezinta afectiuni si iritatii oculare. Alte semnalmente sunt umflaturi la nivelul membrelor, voma si diaree.

Se transmite si la fat

La ora actuala, nu exista tratament curativ si nici vaccin, doar tratamente ale simptomelor, in special a manifestarilor de trip gripal. Insa, pentru a combate durerile de cap, trebuie utilizat paracetamol si in nici un caz aspirina sau ibuprofen, acestea putand provoca hemoragii. Specialistii atrag atentia ca, in cazul femeilor insarcinate, virusul poate fi transmis la fat si poate antrena malformatii congenitale (cum ar fi microcefalia) dar si decesul. De altfel, mai multe tari din America latina si din Caraibe, unde virusul a luat proportii endemice, au ajuns pana acolo incat au recomandat femeilor sa evite sarcinile. Pentru a evita o posibila contaminare cu virusul Zika sunt recomandate in principal tratamentele obisnuite impotriva tantarilor, in general cu spray-uri repulsive pe corp si in special pe haine. Aceasta pentru ca, in mod contrar altor specii de tantari, tantarul-tigru inteapa si prin haine.

author avatar
Tudor Borcea
511 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger