AcasăNewsViraj la 180 de grade: Merkel ii trimite pe sirieni la granitele...

Viraj la 180 de grade: Merkel ii trimite pe sirieni la granitele UE

Dupa ce a calificat protocolul de la Dublin ca ”depasit”, Merkel nu mai e mama ranitilor

Autoritatile federale ii vor trimite pe refugiatii sirieni inapoi in tarile unde au ajuns prima data si unde s-au inregistrat pe teritoriul UE, o schimbare totala de atitudine a guvernului german.

Dupa ce a calificat protocolul de la Dublin ca ”depasit”, Merkel nu mai e mama ranitilor

Germania ii va returna pe refugiatii sirieni in tarile UE unde au ajuns prima data, conform acordurilor de la Dublin, a anuntat ministerul german de Interne. Un purtator de cuvant al ministerului a anuntat ca Germania va aplica o procedura a acordurilor de la Dublin pentru toate tarile unde au sosit refugiatii, cu exceptia Greciei, procedura care se va aplica pentru toti refugiatii sirieni incepand cu 21 octombrie. In august, Germania a incetat sa aplice regulamentele acordului, care stipuleaza ca un solicitant de azil trebuie sa fie inregistrat ca atare in tara prin care intra in Europa. Regulamentul stabileste principiul conform caruia un singur stat membru este responsabil de examinarea unei cereri de azil. Obiectivul este de a se evita ca solicitantii de azil sa fie trimisi dintr-o tara in alta, dar si de a se evita abuzarea de acest sistem prin introducerea mai multor cereri de azil de catre o singura persoana. Luna trecuta, Angela Merkel aprecia ca ”protocolul de la Dublin este depasit”. Pe de alta parte, refugiatii sosesc zilnic in Germania, dar putini din ei au fost inregistrati in alte tari UE inainte de a ajunge in aceasta tara. Din 25 august, Germania a renuntat la dispozitiile acordului in cazul refugiatilor sirieni pentru a proteja Oficiul Federal pentru Migratie si Refugiati (BAMF), sufocat de afluxul migratoriu, masura care a fost interpretata precum o usa deschisa pentru refugiati, si care a fost oprita in 21 octombrie. BAMF a informat ca, luna trecuta, 1.777 de persoane au fost retrimise in alte tari UE, conform acordurilor de la Dublin, adica un procent de 5,6% din toate deciziile cu privire la statutul refugiatilor din acea luna. Din toate deciziile luate de la inceputul anului, numai 8,5% privesc retururile la frontierele UE, ceea ce reprezinta un total de 17.410 persoane, informeaza Russia Today.

Dispute intre politicieni

Recent, ministrul de Interne, Thomas de Maiziere a insistat pentru un control mult mai strict al refugiatilor, provocand serioase fracturi in sanul coalitiei de guvernamant. Saptamana trecuta, ministrul a anuntat ca Germania va garanta ramanerea refugiatilor sirieni pentru o perioada limitata si fara regrupari ale familiilor, pozitie criticata de colegii de guvernare care au indicat ca procedura privind sirienii sa nu fie modificata. Insa de Maiziere a primit sustinerea unor figuri importante ale crestinilor-democrati (CDU) care exercita presiuni asupra lui Merkel pentru ca aceasta sa-si revizuiasca politica cu privire la refugiatii sirieni. In fata crizei migratorii, Germania, impreuna cu Suedia si Austria, face parte din tarile care s-au aratat cele mai deschise, chiar daca aceasta politica este contestata in aceste tari. In plus, Berlinul se asteapta la o cifra record de 800.000 de solicitanti de azil in acest an.

UE a primit 1,2 milioane de emigranti clandestini in 2015

Potrivit Agentiei de supraveghere a frontierelor exterioare spatiului Schengen (Frontex) 1,2 milioane de emigranti clandestini au sosit in Europa in perioada 1 ianuarie-1 noiembrie 2015. In total, numarul persoanelor care au traversat ilegal frontierele exterioare ale UE, in perioada ianuarie-octombrie, a depasit 1,2 milioane de persoane, de patru ori mai mult ca anul trecut, cand au fost inregistrate 282.000 de persoane, a indicat Frontex. In primele zece luni ale anului , peste 540.000 de emigranti au ajuns in Grecia (de 13 ori mai multi ca in 2014), in timp ce peste 500.000 de cazuri de trecere ilegala a frontierei europene au fost inregistrate in vestul Balcanilor, in special in Croatia si in Ungaria.

author avatar
Tudor Borcea
214 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger