AcasăNewsViorica se întoarce la origini

Viorica se întoarce la origini

Viorica Dăncilă vrea să facă ordine în partid, dar nu prea știe cum

Ședința Comitetului Executiv Național PSD s-a încheiat cu un rezultat previzibil. Gabriela Firea a mirosit lucrătura din spate și și-a retras candidatura la prezidențiale. Din moment ce nu avea sprijinul filialelor, ce rost mai avea să concureze? Este foarte adevărat că sondajele o scoteau favorită, dar asta deja nu mai contează. Sondajele despre care vorbesc eu o plasau ba deasupra lui Iohannis, ba imediat sub acesta, la mică distanță. Sondajele interne PSD o scoteau, pesemne, și sub Dăncilă, deși nu cred să mai existe și cifre pe această poziție, poate doar o virgulă. Și, ce-i cu asta? Când e vorba de câștig, gâștigă cine trebuie.

Viorica Dăncilă vrea să facă ordine în partid dar nu prea știe cum

De Liviu Pleșoianu nu a mai vorbit nimeni. A devenit atât de neînsemnat în ochii PSD încât, mai ales după retragerea Gabrielei Firea, a rămas singurul din rubrica „și alții”. Asta nu înseamnă, însă, că nu îi va da emoții partidului. Este doar o chestiune de timp.

Neinteresantă pentru propriul partid

Viorica Dăncilă, deci, a rămas singurul candidat pe care Congresul PSD îl va valida. Și asta se știa dinainte, după cum se știa și cine vor fi cei care vor vota împotriva ei. De ce a mai fost nevoie de mascarada CEx? Păi, democrația, transparența, chestii d-astea de zis la televizor și la întâlnirile cu proști. Cu ce se alege partidul din toată însăileala asta? E greu de făcut pronosticuri acum, e mult prea devreme, însă deja au apărut speculațiile. Una dintre ele susține că Liviu Pleșoianu, care va candida idependent, după cum a anunțat, va reuși să smulgă PSD un număr suficient de mare de voturi încât liderii social-democraților să caute soluții de avarie. N-ar fi exclus. Apoi, după succesul de început, să-și creeze propria formațiune politică.

Gabriela Firea retragere cu subînțeles Pentru cine pricepe

Nici asta nu ar fi exclus. Un singur lucru este cert, că Pleșoianu nu va ceda nimănui voturile câștigate. Există însă și teorii potrivit cărora Viorica Dăncilă va eșua lamentabil după primul tur, căci deja a devenit neinteresantă chiar și pentru o bună parte din electoraul tradițional al partidului.

Ai vrut să fii primar?

Singura șansă ca Viorica Dăncilă să aibă oarecum sorți de izbândă, spun voci din partid, ar fi să se întoarcă la origini, la munca de jos. Nu la lipit afișe sau la cărat geanta unuia sau altuia, nu despre asta este vorba. Și nici despre viața la țară. Ci la stilul de organizare și mobilizare după modelul Octav Cozmâncă, de pe timpul lui Adrian Năstase.

Va trimite Pleșoianu PSD la cota de avarie

Cu experiența din vremea lui Ceaușescu, acesta a creat un sistem care și-a dovedit eficacitatea. Basm sau nu, Cozmâncă era mai cunoscut în teritoriu decât șeful filialei locale, decât prefectul și decât președintele Consiliului Județean. Cu primarul după el, intra într-o comună și, bunăoară, întreba câți cetățeni cu drept de vot sunt pe ulița cutare. 110, zicea primarul. Bine, să nu dea dracul ca la vot să iasă doar 109, că a doua zi nu mai exiști. Nu se rezuma totul la asta. Împreună cu primarul, intra din curte în curte și ducea muncă de lămurire. După câteva ulițe parcurse, îi spunea primarului că restul din sat, plus celelalte opt sate ale comunei, îi aparțin. Ai vrut să fii primar? Perfect. Vino și arată partidului de ce.

Parcă e altceva

Așa s-a ajuns ca PSD să devină o mașină de vot cu o forță căreia nu i se putea rezista. Că în clipa de față Viorica Dăncilă și-a amenințat liderii județeni că dacă nu intră al doilea tur al alegerilor vor trebui să-și dea demisia, nu știu cât va funcționa. Șefii de filiale au ajuns nababi, cu mult mai interesați de propria avere decât de soarta partidului. Trimit sarcinile în jos, la primari, iar aceștia, dacă au timp, bine. Și dacă nu, nu. Va trebui să bată Viorica Dăncilă satele și să discute cu electoraul? La prima vedere, nu, pentru că are în spate un aparat imens.

Octav Cozmâncă artizanul alegerilor câștigate mereu

Ei, uite, și d-asta nu mai poate armata de funcționari plătiți nu tocmai rău. Dar dacă vrea să ajungă în turul doi și, mai mult, să câștige alegerile prezidențiale, la ora asta ar trebui să fie deja echipată, cu pachețelul în geantă și cu zâmbetul pe buze. Că ulițele prăfuite și curțile înghesuite nu seamănă cu luxul de la Bruxelles și confortul Capitalei, asta e. Dacă vrei să ajungi președinte, mai treci și prin așa ceva. Liderul care declară că cine mai atacă imaginea candidatului va fi sancționat nu convinge. De ea e vorba. Pe când o Viorica Dăncilă stând de vorbă cu țăranul, în curte, convingându-l s-o voteze, parcă e altceva. E și asta tot o întoarcere la origini.

author avatar
Valentin Boeru
2.625 afisari

4 COMENTARII

  1. Nici Iliescu nu mai revigorarea acest partid. Păcat! A fost alegerea cea mai proastă cu Vasilica. Plesoianu sau Tăriceanu raman variantele ptr alegeri

  2. Daca stapanii o vor, pentru interesele lor, nu pentru ale noastre, iese si fara sa bata ulitele.

  3. S-a coborat nepermis de mult stacheta , Viorica nu se intoarce la origini , va fi TRIMISA LA ORIGINI inclusiv de electoratul de stanga cu o bruma de carte . Punct .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger