AcasăNewsViorel Hrebenciuc si Dan Sova, combinatii penale in culisele PSD

Viorel Hrebenciuc si Dan Sova, combinatii penale in culisele PSD

Nici nu s-a dezmeticit bine după lovitura primită cu dosarul retrocedărilor ilegale de păduri şi terenuri agricole, că Viorel Hrebenciuc şi-a mai făcut rost de un dosar penal la DNA. Şi de data asta e posibil să tragă şi PSD ponoasele.

Viorel Hrebenciuc și Dan Șova s-au mai învârtit de un dosar la DNA

E clar, în aceste zile, deputatul PSD Viorel Hrebenciuc este favoritul DNA. Ca atare, nu a trecut o săptămână întreagă de la începerea urmăririi penale în spectaculosul dosar al retrocedărilor ilegale, că vicepreşedintele Camerei Deputaţilor este angrenat din nou într-o speţă-bombă atât pentru el, cât şi pentru PSD. Viorel Hrebenciuc este cercetat într-un nou dosar pentru trafic şi cumpărare de influenţă. DNA a început urmărirea penală şi împotriva purtătorului de cuvânt al PSD, Dan Şova.

“Cârtiţele” lui Hrebe

Dan Sova

Potrivit anchetatorilor, Hrebenciuc ar fi întreprins demersuri pentru a obţine informaţii cu privire la anchetele penale derulate de DNA faţă de el, promiţând în schimb că va determina diverşi funcţionari publici, asupra cărora are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă, să îşi îndeplinească îndatoririle de serviciu, în aşa fel încât să obţină diverse foloase necuvenite pentru persoanele care îl ajută cu astfel de informaţii. Astfel, susţine DNA, anterior datei de 13 august, deputatul PSD i-a solicitat fostului şef al SPP Dumitru Iliescu să obţină date referitoare la emiterea unor mandate de supraveghere tehnică prin care s-a dispus interceptarea comunicaţiilor, durata unor astfel de mandate, dacă există posibilitatea de a fi prelungite măsurile de supraveghere tehnică, precum şi instituţia care a solicitat emiterea unor astfel de mandate, respectiv DNA sau SRI. La 13 august, Dumitru Iliescu i-ar fi precizat lui Hrebenciuc că are posibilitatea reală de a obţine aceste informaţii prin intermediul unui angajat al DNA.

„Cu aceeaşi ocazie, persoana solicitată (fostul şef al unei structuri de protecţie – n.r.) i-ar fi spus lui Hrebenciuc Viorel că i-a cerut angajatului să obţină astfel de informaţii, iar acesta i-a comunicat că Hrebenciuc Viorel a fost şi este interceptat în baza unui mandat de supraveghere tehnică, emis la solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Totodată, persoana solicitată l-ar fi asigurat pe Hrebenciuc Viorel că, prin intermediul angajatului DNA, poate să obţină în continuare informaţii cu privire la evoluţia dosarelor în care acesta este cercetat, dar şi alte dosare penale de interes, sens în care Hrebenciuc Viorel i-a propus intensificarea contactelor pentru transmiterea acestor date ce nu sunt destinate publicităţii”, mai susţine DNA. Iată cum a decurs discuţia dintre Hrebenciuc şi Iliescu:

“Iliescu Dumitru.: Și pe urmă și-a dat seama că, de fapt, erau mai mulți în dosarul respective și erați și dvs. printre ei.

Viorel Hrebenciuc: Da.

I.D.: Și el mi-a spus că nu a putut…

V.H.: Când vorbiți cu el la telefon…

I.D.: Acu a rămas prietena lui.

V.H.: Nu mă deranjează.

I.D.: El e un tip din ăsta foarte corect, muncește mult.

V.H.: Foarte bine!

I.D.: Nu se lasă până nu termină materialul.

V.H.: Foarte bine!

I.D.: În general, îi dă toate dosarele. De fapt el îi ține dosarele în fișet. El le ține acolo, are cheia de la fișetul ei.

V.H.: Perfect!

I.D.: El le pune în ordine, el le cercetează, el e conexiunea cu poliția pentru diverse acte.

V.H.: Frumos! Bravo lui! Excelent!

I.D.: Asta e!

V.H.: Singurul lucru, să stea liniștit după aia.

I.D.: Eu v-am spus exact așa cum e. Nu pot să vă spun ceea ce nu știu, nu cunosc. De fapt, vă spun sincer, am vrut să vin să mă văd cu dumneavoastră numai pentru treaba asta.

V.H.: Haideți să ne vedem puțin mai des, așa, cam la două, trei săptămâni. Eu sper ca până după mijlocul lui septembrie, încolo, să mă reglez puțin, așa că sunt și eu pe aici, dar din toate părțile vin…

I.D.: Da, știu.

V.H.:  Dar din toate părțile vin și chestiuni care trebuie să se întâmple (…).”

Procurorii mai notează că în schimbul acestor informații, ofițerul de poliție i-a solicitat lui Hrebenciuc, prin Mitică Iliescu, să fie recompensat, dar natura foloaselor necuvenite nu a fost stabilită. Surse apropiate anchetei susţin că angajatul DNA care i-ar fi dat informaţii lui Hrebenciuc nu s-a autodenunţat, ci a fost prins de anchetatori.

“V.H.: Mh! Da.

I.D.: Pur şi simplu asta e tot ce am aflat.

V.H.: Da, da, da. Dar acum pentru care dosar?

I.D.: Nu ştiu, nu m-am băgat mai mult şi vă spun că dacă pun întrebări, şefa mea ştie, că a văzut la mine în bibliotecă.

V.H.: Corect, corect! Da, da, da.

I.D.: Şi zice: Dacă mă apuc acum să întreb…

V.H.: El unde e acum, că am şi uitat?

I.D.: El este acum la sectorul de poliţie judiciară, partea DNA.

V.H.: Mh!

I.D.: Mi-a spus: Domnule, lucrez la…

V.H.: În sfârşit, nu contează!

I.D.: Şi a venit cu informaţia asta, ştia şi de Ponta şi de toţi cei special urmăriţi ş.a.m.d.

V.H.: Da.

I.D.: Ştia de Băsescu, de 27 de milioane, că avea mandatele pe care să le ia.

V.H.: Da, da. Mandatele pe cât timp se dau?

I.D.: Mandatul se dă în general pe şase luni de zile.

V.H.: Şase luni? Deci sunt încă pe mandat.

I.D.: Dacă este un mandat pe siguranţă naţională e de câteva săptămâni, dar se poate prelungi, naşule.

V.H.: Păi, la mine se prelungeşte în mod sigur.

I.D.: Pot să-l dea şi pe o lună, depinde cât au nevoie…şase luni, şi pe un an, dar, de regulă, se dă pentru şase luni de zile .

V.H.: Da, da.

I.D.: (Vorbeşte în şoaptă – n.n) Şi el mi-a spus că partea superioară a dosarului era un tabel cu persoanele, şi propunerea nu a SRI-ului, ci a DNA-ului, pentru mandate de interceptare. Au mai venit şi alte persoane pe mandat, dar lui i-a sărit în ochi numele dumneavoastră. Să se documenteze, i-am zis. Documentează-te , vezi şi tu dacă poţi să afli mai multe.

V.H.: Nu, nu.

I.D.: Dar e riscant. E riscant! A luat dosarul, dar nu ştia ce să facă.

V.H.: Corect! Nu, nu, să nu facă niciun pas Doamne fereşte, că îl am pe conştiinţă pe urmă.

I.D.: Şi atunci când m-a sunat, nu mi-a venit să cred, dar mi-a zis: Mie mi-a sărit în ochi!

V.H.: Da, da.

Serviciu contra serviciu

Aceleași stenograme arată că şeful Oficiului pentru Protecția Consumatorului este nepotul lui Dumitru “Mitică” Iliescu, care însă l-a înșelat în legătură cu o afacere, iar şefa RECOM i-a fost “fată de cabinet” lui Hrebenciuc. Unul dintre cele mai valoroase servicii returnate de Viorel Hrebenciuc lui Mitică Iliescu ar fi fost, conform referatului DNA, chiar demiterea nepotului lui Iliescu, Vlad Bontea, din fruntea OPC. Și asta, pentru că Bontea ar fi refuzat să-i mai restituie generalului în rezervă părţile sociale dintr-o firmă la care fusese înscris în acte drept acţionar, împreună cu soţia sa, Alina-Loredana Bontea, nepoată a lui Dumitru Iliescu. De asemenea, Dumitru Iliescu i-ar fi cerut lui Viorel Hrebenciuc sprijinul pentru angajarea fiicei sale, de profesie arhitect, sens în care deputatul i-a promis că, prin intermediul fiului său, Andrei Hrebenciuc, va determina funcţionari publici să o angajeze într-o instituţie publică.

Şova, speranţa de mai bine pentru Hrebenciuc

Procurorii anticorupţie mai susţin, referitor la noul dosar penal al lui Hrebeneciuc, că acesta, la două zile după ce a fost audiat la DNA Braşov în dosarul retrocedărilor, „şi-a folosit influenţa faţă de un membru al aceluiaşi partid politic, în scopul de a-l determina să iniţieze o propunere legislativă privind amnistia şi graţierea unor pedepse”, promiţându-i respectivului sprijin pentru a deveni preşedinte al PSD. Persoana în care Hrebenciuc şi-a pus toate speranţele este purtătorul de cuvânt al PSD, Dan Şova.

DNA susţine că, în data de 17.10.2014, Viorel Hrebenciuc și-a folosit influența față de Dan Şova în scopul de a-l determina să inițieze o propunere legislativă privind amnistia și grațierea unor pedepse. Astfel, pe parcursul unei întâlniri, cei doi au discutat în detaliu despre acuzațiile aduse lui Viorel Hrebenciuc în legătură cu reconstituirea unor suprafețe de fond forestier, despre condițiile de incriminare a acestor fapte și despre riscul de a fi condamnat. Pentru a evita executarea pedepsei aplicată printr-o hotărâre anterioară lui Miron Mitrea și pentru a evita ca o eventuală condamnare a lui Viorel Hrebenciuc să fie pusă în executare, Viorel Hrebenciuc i-a cerut lui Dan Șova să îl asigure că va fi adoptată o lege de amnistie și grațiere, solicitare pe care acesta a acceptat-o. Din cuprinsul discuției rezultă că propunerea legislativă nu urmărea rezolvarea unei nevoi sociale, iar cei doi nu au avut argumente de politică penală, ci exclusiv protejarea lui Viorel Hrebenciuc și Miron Mitrea, împrejurare care califică folosul ca necuvenit, aspecte ce rezultă din următorul fragment al discuției dintre cei doi:

“Viorel Hrebenciuc: …Acum îți spun cinstit, cu toată chestiunea, va trebui să facem într-un fel cu amnistia. Uite și tu, mă că…

Dan Şova: Amnistie și grațeiere obligatoriu!

V.H.: Pe cuvânt îți spun, Dane, și tu le spui la partid asta.

D.Ş..: Și știți ce trebuie făcut, domnul președinte – trebuie să, nu o putem să abrogă abuzul în serviciu, dar… (…)”

Influența derivată din funcțiile pe care Hrebenciuc Viorel le deține, exercitată asupra lui Dan Șova, este confirmată de modul în care acesta i se adresează în cadrul discuției, de raportul de autoritate dintre cei doi și de modul în care Dan Șova îi cere sprijinul în vederea obținerii funcției de președinte PSD, astfel cum reiese din următorul fragment:

Dan Şova: În legătură cu epoca post Victor, toată lumea cu care am vorbit, toată lumea, merge cu mine. Nu îl vor pe Liviu în primul rând.

V.H.: Asta este problema.

D.Ş: Este negativ.

V.H.: Boss, pentru mine, cum să-ți spun ție, să nu fie Liviu! În rest, nu am o problemă, practic și normal că mă focusez pe tine, știi. Este și Vali Zgonea…

D.Ş: Dar ce facem cu Vali?

(…)

V.H.: Hai să-ți spun o chestiune: o să fii președinte, o să ai – pe ăștia pe care sunt nu te poți baza pe toți, că nu poți lucra cu Vanghelie să întrebi: bă, pe cine să pun la guvern? Că el vine cu nu știu cine. Nu știu dacă mă înțelegi. Deci aici tu ai o problemă. Dar cât de cât trebuie știut un lucru – sunt ministere în care chiar trebuie să mergi cu tehnocrați, nu o să ai ce să faci, boss.

D.Ş: Și trebuie să mai vorbesc cu Maria Lazăr, cu ea nu am apucat.

V.H.: Maria Lazăr?

D.Ş: Da, nu am apucat să vorbesc cu ea.

V.H.: Vorbește în numele meu cu ea. Îi spui: Domne, uite, eu am vorbit și cu Hrebenciuc. Eu am o relație specială cu ea, nu trebuie să mă – până o găsesc, până nu știu ce, vorbești tu direct cu ea și îi spui așa de la început. Și îi confirm eu când o văd, fără probleme. Ca să intri direct pe poarta din față la ea.

D.Ş: Și cu Vali, cu care m-am tot chinuit.

V.H.: Cu Vali o să facem o dicuție, o să mă lași pe mine că acum el, așa. O să fac eu o discuție cu el și vedem, ne lămurim exact. Fără probleme.

(…)

D.Ş: O să mă duc și până la Focșani, la Marian acasă.

V.H.: Da, că e de ăsta la care trebuie să ai grijă să îi hrănești orgoliul. Hrănește-i orgoliul! Aia e cheia succesului la Marian. Îi hrănești orgoliul și…

 

author avatar
Nicole Ionescu
1.137 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger