AcasăNewsVineri, 13, pentru banci: Legea darii in plata a intrat in vigoare

Vineri, 13, pentru banci: Legea darii in plata a intrat in vigoare

Se spune ca darea in plata va lua bolovanii de pe multe piepturi de romani datori vanduti

Incepand de azi, toti debitorii care au probleme la rambursarea creditului ipotecar pot porni demersurile pentru darea in plata. Teoretic in maximum 34 de zile de la data notificarii bancii, fostii debitori pot deveni liberi de orice datorie catre banca.

Se spune ca darea in plata va lua bolovanii de pe multe piepturi de romani datori vanduti

Grosso modo, exista doua categorii de clienti care pot apela la darea in plata: debitorii care au imobilul deja executat de banca, dar care au in continuare rate la banca , si debitorii cu credit in derulare, dar clientul se vede in imposibilitatea de a achita in continuare ratele. Ca sa poata apela la legea darii in plata, consumatorii trebuie sa faca dovada ca imprumutul a fost contractat cu scopul de a achizitiona/construi/moderniza/amenaja/reabilita un imobil cu destinatia de locuinta sau creditul este garantat cu cel putin un imobil cu destinatia de locuinta, atrage atentia economica.net.  Unii avocati sustin ca pot fi date in plata odata cu imobilul si creditele de nevoi personale contractate de imprumutati pentru a acoperi contravaloarea avansului. Bineinteles si aici se impune conditia ca acestia sa poata dovedi ca banii au fost utilizati tot pentru a acoperi nevoile locuintei. Primul pas consta in aceea ca debitorul intocmeste o notificare si o transmite creditorului, printr-un executor judecatoresc, avocat sau notar public. Aceasta notificare opreste efectele contractului de credit, de aceea ratele si penalitatile creditului nu mai curg. Al doile pas se concretizaza prin contestatia creditorului impotriva notificarii transmise de clienti, in termen de 10 zile de la data comunicarii acesteia. Daca o astfel de contestatie nu a existat din partea creditorului, cererea debitorului (client) se va judeca in procedura de urgenta, cu citarea partilor, de catre judecatoria in circumscriptia in care domiciliaza consumatorul. Daca exista o contestatie, in termen de 10 zile de la data respingerii acesteia in mod definitiv, banca trebuie sa se prezinte la notar pentru a semna transferul dreptului de proprietate.

Piperea iese la atac

Peste 100 de clienti ai bancilor au mers la o conferinta organizata de avocatul Gheorghe Piperea si de deputatul liberal Daniel Zamfir, autorii legii, sa afle care e procedura si sa obtina raspuns la cazurile individuale. Dupa o scurta expunere in care Piperea a explicat cum functioneaza legea. “Cea mai importanta e notificarea”, spune avocatul. “Notificarea ingheata toate efectele contractului”. Aceasta suspenda plata ratelor, a dobanzilor si comisioanelor, dar si executarea silita impotriva debitorului. Piperea explica ca trebuie trimisa la sediul central al bancii, dar e bine ca o copie a actelor sa ajunga si la sucursala unde e inscris creditul. Apoi au inceput sa curga intrebarile. Din fericire, cei doi au facut fata cu brio.

Preturile locuintelor au inceput sa scada

Pe fondul panicii motivate in randul populatiei ca accesul la creditele ipotecare va fi mult mai dificil o data cu intrarea in vigoare a darii in plata, preturile locuintelor din marile orase a inceput sa marcheze o usoara scadere, de 5-10%. O data cu intrarea in vigoare, de azi, a legii darii in plata, achizitionarea efectiva a unui apartament va fi incomparabil mai dificila, ceea ce va conduce la o presiune destul de mare asupra preturilor caselor. BNR avansa in urma cu o luna o scadere cu pana la 10% a preturilor locuintelor, ca unul din efectele colaterale ale Legii darii in plata. Insa unii analisti imobiliari sustin ca preturile ar putea scadea pe termen scurt si mediu chiar cu 15-20%.

author avatar
National
197 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger