Cauta

Vine foametea peste noi!

Romania ar putea sa fie lovita de o criza alimentara. Nu o spunem noi, ci specialistii din Ministerul Agriculturii.

Alimentele comercializate in hipermarketuri se scumpesc de la o zi la alta

Valurile de scumpiri i-au lovit din plin pe romani in ultimul an. In magazine, unele alimente de baza au ajuns la preturi aproape duble. Mai mult, fructele si legumele sunt mai scumpe vara decat iarna, desi se presupune ca recoltele noi ar trebui sa scada tarifele. Principala cauza, sustin reprezentantii Ministerului Agriculturii, o reprezinta majorarea Taxei pe Valoarea Adaugata.

Laptele, cu 72 de procente mai scump

„Majorarea preturilor in conditiile in care consumul a scazut incepe sa fie un mic semnal ca ne indreptam cu pasi mici, dar siguri, spre ceea ce previzioneaza o criza alimentara”, sustine Adrian Radulescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii. Potrivit datelor furnizate de INS, fructele proaspete s-au scumpit in medie in prima jumatate a anului cu aproape 30%. 4 lei si 82 bani costa, in prezent, un litru de lapte,  un pret mai mare cu 72% fata de cel din luna iunie a anului trecut. Telemeaua costa cu 30% mai mult in hipermarketuri, in timp ce zaharul s-a scumpit cu 65 de procente. Si cartofii sunt mai scumpi in toiul verii decat in mijlocul iernii. Acestia costa 2 lei si 19 bani fata de 1,75 lei cat costau in decembrie 2010. „Cartoful la producator, la ora actual, e in jur de 1 leu, sub 1 leu, se plang fermierii ca nu pot sa vanda cartoful mai mult de 0,8 -0.9 lei si nu stiu cum ajung la 2 lei in supermarketuri”, a declarat Ioan Benea, presedintele Federatiei Nationale a Cartofului din Romania. Practic, un avans anual al preturilor la produsele alimentare de baza de peste 11%, ca in luna mai 2011, nu a mai fost consemnat din perioada aprilie-iunie 2008.

Ultimele stiri

  • Litoralul, îndoliat! Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul lui Vlad Pascu (VIDEO)
  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu stare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Incendiu puternic lângă București. Pompierii au intervenit de urgență în Mogoșoaia
  • Țările UE „Big Bang” riscă să-și piardă avantajul competitiv
  • Cap compas Riad. Petrobogăția atrage giganții bancari
  • Exit mobile version