AcasăNewsVine criza! Sute de mall-uri cu lacate pe usi

Vine criza! Sute de mall-uri cu lacate pe usi

Europa tremura tot mai tare cu fiecare veste ce vine din Statele Unite si are legatura cu piata imobiliara. Marii jucatori din retail dau faliment dupa faliment, inchiderea mall-urilor duce la disparitia a mii de magazine si de aici un adevarat efect de domino asupra intregii economii.

Un colos cu picioare de lut, asa numeste presa de peste Ocean acest sector. Criza retailerilor americani este evidenta, numai in primele luni ale anului 11 companii de profil au anuntat ca lichideaza afacerile! Iar prognoza nu-i favorabila: pana in 2023, in SUA vor mai fi deschise doar 300 de mall-uri dintr-un total de 1200 cate mai sunt in prezent! Statistic, asta inseamna ca peste doua treimi dintre acestea raman in paragina.

Ofensiva comertului online

Multe sunt motivele care au dus la prabusirea imperiului mall-urilor, iar comertul online a jucat un rol major in aceasta poveste. Ofensiva Amazon, ca sa numim doar un gigant din domeniu, a cauzat inchiderea a mii de magazine, cred specialistii, care prezinta si cifrele dezastrului: peste 6400 de magazine s-au inchis doar in 2017, iar 2018 va aduce falimentul pentru alte 3300! Ca medie, valoarea tranzactiilor online a crescut de cinci ori in ultimii ani, ceea ce demonstreaza deschiderea americanilor spre acest tip de comert. Dincolo, in tabara invinsilor, dezvoltatorii ramasi „in viata” trebuie sa se reinventeze urgent, altfel risca si ei falimentul.

Vanzari putine, salarii marite

Pe de alta parte, specialistii vorbesc si despre un „sabotaj” din interior, in sensul ca angajatii cu venituri mici au obtinut majorari salariale constante. Desi vanzarile au scazut, bugetul pentru venituri s-a marit. Si vorbim despre opt milioane de lucratori in acest sector!

Costul cu forta de munca si concurenta reprezentata de comertul online au sugrumat industria de retail americana.

Romania transmite, deja, avertismente

Cu pasi siguri, criza imobiliara din SUA ajunge si in Europa. In Romania deja pulseaza primele semne. Anul 2017 a reprezentat o premiera pentru tara noastra: a fost pentru prima data cand s-au inregistrat mai multe inchideri de spatii comerciale decat lansari! Asta in conditiile in care constructia cladirilor de birouri, dar mai ales a spatiilor comerciale reprezenta principala ramura din industria imobiliara. Si, atentie, vorbim de spatii inchise intr-o perioada in care Romania a avut crestere economica bazata mai ales pe consum!

Voci din piata vorbesc despre un adevarat dezastru. Atat de putine lansari de magazine n-au mai existat de la inceputul anilor 2000, spun specialistii.

author avatar
Cristina Elvira
550 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger