AcasăNewsVine APOCALIPSA SCUMPIRILOR! BNR, avertisment pentru români: explodează prețurile!

Vine APOCALIPSA SCUMPIRILOR! BNR, avertisment pentru români: explodează prețurile!

inflatie BNR

România ar putea intra într-un impas major, din punct de vedere economic, potrivit estimărilor făcute de Banca Națională a României (BNR). Potrivit celui mai recent raport, inflația va crește până în aprilie 2022, pe fondul scumpirilor la energie, urmând să revină în intervalul țintit de Banca Centrală abia la mijlocul anului 2023.

BNR a publicat astăzi, 11 noiembrie, Raportul privind inflația. Astfel, pentru finalul anului curent, este prognozată o inflație de 7,5%, însă după expirarea măsurilor de compensare luate de Guvern, rata anuală a inflației IPC va reflecta majorări  ”substanțiale”, ajungând la 8,6% în trimestrul II al anului viitor.

Energia, mai scumpă cu 22,9% până la finalul anului

Potrivit raportului BNR, valorile previzionate pentru dinamica anuală a prețurilor bunurilor energetice sunt de 22,9% pentru finele anului curent și de 16,0% pentru sfârșitul celui viitor

Tot din acest scenariu negru fac parte și scumpirile preconizate pentru prețurilor alimentelor (LFO, în această situație,  se prevede ca până la finele anului 2021 să ne confruntăm cu o creștere situată la nivelul de 7,3% și, respectiv, de 5,7% – pentru anul 2022.

Față de prognoza anterioară, sunt anticipate evoluții mai nefavorabile pe termen scurt

Scenariul de evoluție a grupei produselor cu prețuri administrate (unde 75% din ponderea grupei este deținută de medicamente și apă, canal, salubritate) prevede creșteri anuale ale prețurilor aferente de 5,7% pentru finele anului curent. De asemenea, dinamica anuală a prețurilor produselor din tutun și ale băuturilor alcoolice este prognozată la 5,2% la finele anului curent și 4,4% la sfârșitul lui 2022

O înrăutățire fără precedent s-a înregistrat în domeniul sănătății, unde, pe fondul nivelului redus de vaccinare al populației, în prima lună a trimestrului IV ne-am confruntat cu o criză sanitară – numărul îmbolnăvirilor depășind cu mult maximele precedentelor valuri pandemice.

AICI poate fi consultat întreg raportul BNR.

author avatar
Alina Costache
947 afisari

4 COMENTARII

  1. si daca explodeaza ce ? o sa ramana cu explozia daca oamenii nu vor mai cumpara din lipsa de bani

    • Chiar dacă mai cresc preturile nu va conta. La salarii de 3 mii de euro cum zice catu ca au romanii nu se va simți. Ce sa simta la o creștere de câțiva lei o familie care câștigă 5-6000 de euro lunar?

  2. A crescut catu in pandemie si pretul la curent mai mult decat la nemti si unguri ,carburantii , fiind totusi printre putinii europeni care au resurse proprii astia ne au vandut aatora care platesc mai putin dar au lideri care stiu sa jecmaneasca pe altii!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger