AcasăNewsViktor Orban urmărește să capete controlul asupra cercetării științifice din Ungaria

Viktor Orban urmărește să capete controlul asupra cercetării științifice din Ungaria

Instituțiile de cercetare ale Academiei de Științe din Ungaria sunt ținta unui proiect depus miercuri de guvernul maghiar prin care acesta pretinde să aibă controlul asupra lor. Inițiativa a fost înaintată în ciuda protestelor desfășurate de mii de persoane din lumea academică maghiară.  

Încă de la preluarea puterii, în 2010, prim-ministrul Viktor Orban a majorat controlul asupra vieții publice, incluzând mass-media și universitățile. Aceste mutări l-au pus în conflict cu UE, iar marți Comisia Europeană a îndemnat autoritățile să „se abțină de la orice decizie de restricționare a libertății științifice și academice” și a susținut că va monitoriza evoluțiile privind sistemul public de cercetare maghiar.

Proiectul ce a fost trimis către Parlamentul din Ungaria urmează să lase, dacă va fi votat, Academia fără control asupra institutelor ei; în schimb, proiectele de cercetarea urmează astfel să fie alese de un Consiliu special creat pentru institute. Consiliul va fi în subordinea Ministrului Inovației și Tehnologiei, care va stabili ariile de cercetare care primesc fonduri de stat, și care va monitoriza finațarea. Reuters arată, de asemenea, că membrii Consiliului vor fi numiți de premier la recomandarea ministrului de resort.

Guvernul și-a justificat proiectul pretinând că urmărește „un cadru organizațional și de finanțare mai transparent și flexibil, necesar pentru asigurarea unui imbold sustenabil competitivității pe termen lung a Ungariei”. În acest fel, „folosirea resurselor dedicate cercetării, dezvoltării și inovării din Ungaria va fi mai eficientă”.

author avatar
Filip-Mihael Bodoc
111 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger