AcasăNewsViktor Orban, un PSD-ist la Budapesta

Viktor Orban, un PSD-ist la Budapesta

Să fi apus epoca retoricii naționaliste în Ungaria? Dacă privim rezultatele alegerilor locale doar prin prisma scorului din Budapesta, răspunsul este da. Dacă, însă, avem în vedere și satele și comunele, plus orașele mai mici, vedem că maghiarii în continuare cred orbește în Partidul Fidesz. C-o fi una ori alta, habar nu am, dar nu greșim dacă zicem că Viktor Orban începe să se transforme într-un mic pesedist – acceptă să piardă capitala (nici nu s-a bătut prea tare pentru ea), mulțumit că-l votează „talpa” țării. În ritmul ăsta, Opoziția (cu masiv sprijin extern) îi va trage preșul de sub picioare la următoarele „legislative”.

Unită în jurul unui singur candidat, Opoziția l-a făcut KO pe Viktor Orban în alegerile locale de duminică: Fidesz a pierdut Budapesta și alte 10 dintre cele mai mari 23 de orașe din Ungaria! Partidului Fidesz îi rămân primăriile din orașele mici, mai multe, e drept, dar neînsemnate din punct de vedere financiar și al imaginii. Mai mult, conform datelor oficiale, partidele de opoziție sunt pe cale să obţină majoritatea în Adunarea Generală din Capitală! Altfel spus, dușmanii lui Orban vor putea propune și aproba orice doresc ei în Budapesta, oraș în care locuiesc 20% din cetățenii Ungariei și care generează mai mult de o treime din producția economică a țării. În ultimii nouă ani, Budapesta l-a avut la putere pe Istvan Tarlos, omul lui Viktor Orban. De duminică, frâiele sunt preluate de Gergely Karacsony, candidatul Opoziției.

Deloc afectat de acest eșec, premierul Viktor Orban a anunțat că va colabora cu noul primar. Atitudinea degajată după pierderea Budapestei ne amintește de lejeritatea cu care social-democrații primeau vestea că iar au ratat Bucureștii. Pentru PSD, a contat mai mereu succesul în orașele mici, satele și comunele României, nu scaunele marilor urbe. Totuși, pesedismul lui Orban s-ar putea întoarce tocmai împotriva sa, lucru demonstrat de atâtea ori în politica dâmbovițeană.

Polonezii, consecvenți în „Lege și Justiție”

În schimb, la polonezi n-au fost surprize. Naționaliștii PiS, cei mai vocali contestatari ai Bruxellesului, au câștigat detașat alegerile legislative și, foarte probabil, vor avea majoritate absolută în Parlament. Cu 43,6% din voturi, Partidul „Lege şi Justiţie”, controlat de președintele Jaroslaw Kaczynski, va deține 239 de locuri în Camera Inferioară a Parlamentului, care are 460 de locuri.

„Deşi un front puternic a fost împotriva noastră, am reuşit să câştigăm. Trebuie să ne gândim la ce am reuşit să realizăm şi la ce a făcut ca o parte a societăţii să considere că nu trebuie să ne susţină”, a declarat președintele Kaczynski.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
269 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger