AcasăNewsViktor Orban invită România în Grupul de la Vișegrad. „Alianța Estului” amenință...

Viktor Orban invită România în Grupul de la Vișegrad. „Alianța Estului” amenință Occidentul

În timp ce România își schimbă politicienii de la Putere ca pe șosete, statele central și est-europene, aflate pe lista neagră a Bruxellesului, rămân consecvente alegerilor făcute cu mulți ani în urmă. Mai sunt cunoscute și ca țările membre ale Grupului de la Vișegrad. S-au remarcat prin retorica antiglobalistă și naționalismul afișat cu orice ocazie. Și, mai presus de toate, liderii lor pun interesul poporului pe primul loc.

Așa se face că Polonia și Ungaria sunt printre fruntașele UE la accesarea fondurilor europene. Iar asta este vizibil la tot pasul… Infrastructura maghiară întrece cu mult ce există în România, în timp ce investițiile masive au făcut din Varșovia o adevărată „capitală” a întregii regiuni! Polonezii și ungurii au știut să atragă fonduri neramsursabile, au luat bani europeni nu cu două mâini, ci cu nouăsutenouăzecișinouă de mâini și puțin le pasă de amenințările Vestului. Procedura de infringement nu-i mai sperie de mult pe leși, din contră, le stârnește amuzamentul! Politica de deschidere față de marile concerne europene au transformat Polonia într-un veritabil hub al economiei Uniunii, cu numeroase companii internaționale grăbindu-se să prindă facilitățile fiscale (și de altă natură) oferite de guvernul PiS (Partidul Lege și Ordine).

Servilismul dăunează

Mai mult de atât, Orban și Duda au știut să joace așa cum trebuie cartea relației cu America. Donald Trump i-a răsplătit pe polonezi prin ridicarea vizelor, iar ungurii sunt favoriții lui din Europa, chiar dacă Budapesta menține un cap de pod și cu Moscova.

România a tânjit după toate astea. Și-a dorit și ea să fie acolo, la fel de bine văzută ca țările membre Grupului de la Vișegrad, însă nu o dată fie Polonia, fie Cehia s-au opus. Servilismul Bucureștiului nu a plăcut niciodată și a fost mereu piedica din calea „aderării”. Acum, când bătălia pentru resurse și securitate energetică e tot mai aprigă, țara noastră primește o invitație să facă parte din acest club al „frumoșilor nebuni” ai Uniunii.

Mesajul de pace

La Timișoara, în weekend, când a venit să vorbească la aniversarea a 30 de ani de la căderea comunismului, Viktor Orban a adus cu el un mesaj de pace. Și cooperare, căci a chemat România să se alăture acestui proiect care urmărește construirea unei noi Europe Centrale! Nicio referire la Transilvania, semn că prezentul, dar mai ales viitorul european înseamnă cu totul altceva, mult mai important decât ambițiile desuete ale minorităii maghiare de aici. Din orașul care a aprins lumina pe continent, Orban grăit despre redeșteptarea popoarelor. Noua revoluție gândită de liderii „Estului” urmărește reconstruirea Europei Centrale și de Est pe alte valori și principii decât cele actuale. „În anul 1956, românii au fost cei care au sprijinit mişcările populaţiei din Ungaria, care s-a revoltat împotriva sistemului comunist. Corecţia comunismului nu este posibilă decât prin revolta popoarelor. Popoarele din Europa Centrală au ştiut că libertatea nu o vor primi niciodată ca un dar de la marile puteri. Dacă i-am fi aşteptat pe occidentali, am fi în continuare sub ocupaţia trupelor sovietice, dar noi am vrut viaţă liberă. În calitate de premier al Ungariei spun că văd şanse nemaipomenite ca în viitor românii şi maghiarii să aibă ţeluri comune. Noi, maghiarii, vrem să ieşim din acea situaţie în care să fim în linia a doua a Europei. Vrem să ne numărăm printre ţările europene unde este cel mai bine să trăieşti, să munceşti. Noi, maghiarii, credem că acest ţel poate fi mai uşor de înfăptuit împreună decât de unul singur. Suntem gata ca împreună cu românii să construim o nouă Europă Centrală, care să fie una dintre cele mai competitive din lume”, a spus Viktor Orban.

La cât de preocupați sunt, însă, să nu-i deranjeze pe stăpânii Coloniei România, guvernanții noștri mai mult ca sigur că ignoră mesajul liderului maghiar. La București se lustruiesc clanțele ambasadelor, nu se trântesc de perete ușile misiunilor diplomatice occidentale.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
1.811 afisari

6 COMENTARII

    • Nicholas , transmiti de la un restaurant din Budapesta unde servesti gratis gulasul ? Usor cu pianul pe scari , nici daca erai inscris in UDMR nu aduceai atatea elogii sogorilor ! Pe cand un articol de jale pentru sistarea finantarii fermierilor maghiari din Romania de catre guvernul lui Viktor Poznasul si opinca caprarului roman la Budapesta ? Romania a avut de luat miliarde fonduri europene , de ce PSD/ALDE/UDMR s-a ferit ca dracu de tamaie sa le absoarba ? Greu cu parandaratul si frica de OLAF ? Ce gheseft te asteapta daca intram in grupul de la Visegrad , sa facem pe plac PiS si sa ne prefacem ca jucam hora unirii cu cei ce uneltesc sa franga trupul tarii si jinduiesc dupa Ardealul romanesc ? Mai Nicholas , mai baiete , de unde te-ai molipsit de atata euforie de cartier ?

  1. In acest articol sunt cateva constatari corecte :
    1/ USA ne arata cel putin indiferenta ,iar cu retragerea Exxon
    din Marea Neagra ,dar mai sunt si alte semnale ,ma pot face
    sa cred ca nu mai fac concurenta rusilor ,lasandu-i sa-si
    faca jocurile cu exportul de gaze naturale si alte materii
    prime ,in urma unor intelegeri intre ei si rusi ,ceea ce ar
    trebui sa dea mult de gandit factorilor de analiza si decizie,
    pt.repozitionari noi ,lasand servilismul nostru sa moara.
    Pt.mine este clar ca desi RO are atuuri demne de bagat in seama,
    unchiul Sam ,deja le-a trecut in stand-by.Tare i-mi este teama
    ca astazi suntem singuri.
    2/Sunt nationalisti,antiglobalisti,familisti si-si apara religia
    crestina, lucruri pe placul dlui.Trump ,amintite de acesta in
    discursul ,din seara cand a castigat alegerile din USA ,devenind
    presedinte.
    3/Polonia mai ales si Ungaria au accesat puternic fondurile europene.
    La un moment dat ue era furioasa pe Polonia ca ia fonduri europene
    si se impotriveste unor hotarari si directii diktate de ue.
    Este evident ca Polonia tine cu Polonia. Felicitari Polonia.
    4/DA ESTE EVIDENT CA POLONIA SI UNGARIA SE BUCURA DE RESPECTUL USA.
    Cand USA este in clare DIVERGENTE cu ue si mai ales cu germania,
    iar noi ne ploconim si ne umilim in fata germaniei si a ue ,ca si
    cum si noi suntem de acord cu ce face ue si germania ,nu trebuie
    sa ne miram de ce tratament primim din partea USA.
    Insa a ramane singuri este mult prea periculos pt.noi ,dar nici sa
    inghitim continuu lovituri ,umilinte si a fi permanent in pozitia
    vinovatului de serviciu ,mai ales in relatia cu ue ,este iarasi prea
    mult.

    Recent tari ale fostei Iugoslavii ,au facut o uniune pt. a se misca
    mai bine economic si cred ca si politic.
    Noi de ce nu putem adera in grupul de la Visegrad ,cu ce ne-ar dauna ?
    Cred ca este cazul sa luam in seama si alte alternative ,cum a propus
    petre roman cand era prim ministru ,grupului de la Visegrad nou infiintat
    si intrarea RO. Atunci am fost refuzati.
    Acum ne propun ei ,ceea ce ma face sa cred ca in spate,ascunse sunt lucruri
    importante care-l fac pe pragmaticul Viktor Orban sa vina cu aceasta propunere,
    mai ales ca ei au cap de pod bine conturat cu Rusia.
    As vrea ca toti liderii nostri,sa nu ne mai tina in genunchi in fata astora
    care ne dikteaza ce sa facem si cum sa traim .

  2. Cu clampaul de sas aservit Germaniei niciodata nu vom fi stapani la noi in tara.Bravo Ungariei si Polonoei,bravo romani ca l-ati votat pe iohanis,vom fi mereu slugi,asta ati votat,asta aveti.Pe cei ce se opuneau UE-ului sa nu fim slugi i-ati bagat la puscarie.Neam de tradatori de tara,studiati istoria de la Brancoveanu incoace si trageti o concluzie.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger