AcasăNewsViktor Orban, controlat acasa de UE

Viktor Orban, controlat acasa de UE

Cu un stadion de fotbal demasurat si un mic tren de epoca, satul natal al premierului maghiar se viseaza atractie turistica. Insa altfel de vizitatori s-au anuntat: controlorii bugetului Uniunii Europene.

Acesti membri ai Parlamentului european, care verifica modul in care sunt cheltuiti banii comunitari, erau asteptati ieri la Felcsut, satul unde a crescut Orban, aflat la 30 de km de Budapesta. Delegatia Comisiei de control bugetar (CONT) ne va plimba insa cu trenul retro, tras de o mini locomotiva, inaugurat anul trecut, ci se va concentra pe un alt aspect: relevanta cofinantarii de catre UE a respectivei linii feroviare ce leaga doua sate cu 1500 de locuitori, in total 1,9 milioane de euro.

Un stadion cu 3800 de locuri de doua ori mai mult ca locuitorii din satul lui Orban

”Nu-i mare lucru de vazut” de-a lungul a sase kilometri de cale ferata, recunoaste controlorul care circula printre cei 15 pasageri asezati pe bancile ”vintage” ale celor doua vagoane. Controlorii UE vor verifica cifrele prezentate de guvernul maghiar pentu solicitarea finantarii Bruxellesului. Site-ul de investigatii Atlatszo suspecteaza Budapesta ca a exagerat mult frecventarea acestei linii ”turistice”, noteaza Afp. Potrivit site-ului, veniturile liniei sunt mult inferioare costurilor de functionare. Banii comunitari investiti in acest tren ii fac sa se zbarleasca pe opozantii lui Orban, in conditiile in care premierul maghiar acuza Comisia Europeana si UE de toate relele pamantului. Subiect de ironii dintr-o parte a presei maghiare, micul tren din Felcsut are insa si admiratori, precum Jozsef Kovacs, primarul din Tapszentmiklos, localitate aflata la o suta de kilometri distanta, care afirma ca s-a plimbat cu trenul de zece ori dupa inaugurare.

O mocanita ce leaga doua catune pentru care au fost cerute aproape doua milioane de euro de la Bruxelles

”Ne place sa venim aici”, asigura edilul in fata unui grup de zece vizitatori sositi cu un microbuz. In timpul unei vizite precedente , explica el, a fost servit cu o cafea chiar de Viktor Orban, a carei impunatoare casa se afla vizavi de stadionul de fotbal din Felcsut. Un stadion cu o capacitate de 3800 de locuri, dublu fata de populatia satului, inaugurat in 2014.

Guvernul vede rosu

Misiunea parlamentarilor europeni acasa la Orban a starnit furia guvernului, seful de cabinet al premierului evocand un ”scandal”. ”Singura vina” a acestui ”biet sat” este ca este legat de Viktor Orban, s-a indignat Tamas Deutsch, un deputat al partidului lui Orban, Fidesz. El a denuntat spectrul unei ”ingerinte” politice a Bruxellesului.

Doua vagoane si cativa turisti nu prea justifica banii comunitari investiti

Insa inspectorii UE nu vor cerceta numai finantarea trenului din Felcsut, ci si un proiect lansat de precedenta echipa municipala a Budapestei: prelungirea liniei 4 de metrou, cu suspiciuni de frauda. Olaf a spus deja ca a informat deja ca a identificat ”grave nereguli” in acest santier de 1,7 miliarde de euro, cofinantat de UE. Vizita Comisiei de control europene este ”politic neutra”, a precizat sefa delegatiei, eurodeputata germana Ingeborg Grassle. Insa opozitia maghiara continua sa acuze guvernul Orban ca a cladit un sistem clientelar ce favorizeaza un cerc de apropiati. Lorinc Meszaros, tehnician la baza, primarul din Felcsut si prieten din copilarie cu Orban, a devenit in cativa ani unul din cei mai bogati oameni din Ungaria. Gestionarea micului tren si a academiei de fotbal din localitate sunt doar doua din multiplele activitati ale lui Meszaros care este activ in 20 de companii, inclusiv o importanta societate de lucrari publice si un grup media.

author avatar
Tudor Borcea
237 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger