AcasăNewsViitorul presedinte al Chinei il santajeaza pe Obama la el acasa

Viitorul presedinte al Chinei il santajeaza pe Obama la el acasa

La finalul vizitei in SUA, Xi Jinping va pleca spre Irlanda si Turcia.

Xi Jinping, viitorul presedinte al Chinei incepand cu 2013, se afla la Washington in vizita oficiala, un bun prilej de a impune obiectivele tarii sale.

La finalul vizitei in SUA, Xi Jinping va pleca spre Irlanda si Turcia.

Vizita lui Xi Jinping nu a fost scutita de incidente. Mai multi protestatari pro Tibet s-au adunat in fata Casei Albe.

Vizita cu proteste pro Tibet si Falun Gong

Acestia purtau steaguri tibetane si scandau: „Xi Jinping: Tibetul va fi liber”. Membri ai sectei spirituale Falun Gong, interzisa in China, protestau in parcul Lafayette, peste drum de casa Alba. Presedintele american s-a simtit obligat sa atraga atentia inaltului oaspete ca tara sa mai are de lucru in materie de drepturile omului. Jinping a raspuns identic ca presedintele chinez Hu Jintao, in timpul vizitei sale de anul trecut, la Washington, anume ca e loc de mai bine. Dar, a dus discutia imediat spre relansarea relatiilor comerciale. In termeni nediplomatici, intorsura este echivalenta cu un santaj:”mai scuteste-ne cu drepturile astea si ne mai gandim cum relansam relatiile economice”!

Siria, alta „buba”

In timp ce viitorul presedinte al Chinei se afla in SUA, actualul, Hu Jintao, i-a atentionat pe  membrii Partidului Comunist sa ramana vigilenti in fata influentelor culturii occidentale. Drept urmare, China a interzis emisiunile straine la ore de maxima audienta si n-au voie sa fie difuzate fara cenzura, adica fara aprobare. SUA si China au un lung sir de dispute pe diverse teme, de la spionajul agresiv practicat de China, pana la moneda de schimb valutar si loviturile date dolarului american. Plus subminarea intereselor SUA si aliatilor in privinta Siriei, boicotate de China si Rusia prin dreptul de veto la ONU. SUA a trebuit sa-si indulceasca atentionarile la adresa presendintelui sirian Bashar al-Assad, din „lasa puterea!”, la „cu voia dumneavostra”.

author avatar
Adina Mutar
283 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger