Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) și-a prezentat luni raportul de activitate pe 2024. Iar la eveniment a fost prezent și liderul interimar de la Cotroceni, Ilie Bolojan.
Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a participat luni, 24 martie, la ședința de bilanț pe anul 2024 a Înaltei Curți de Casație și Justiție – Instanța Supremă.
În discursul său, președintele interimar a afirmat că este nevoie de proceduri judiciare mai rapide, fără a afecta calitatea actului de justiție.
Șeful statului a menționat digitalizarea drept mijloc de reducere a birocrației care împovărează instanțele.
Bolojan: Este nevoie de proceduri judiciare mai rapide
„Statul român are datoria de a asigura condițiile optime pentru ca magistrații să își exercite profesia la cel mai înalt standard. O infrastructură modernă, adecvată înseamnă, totodată, și un respect mai mare pentru cetățeni. Aceasta trebuie dublată de resurse umane suficiente, calificate, de un management bun și de instituții pe deplin funcționale. De asemenea, este nevoie de proceduri judiciare mai rapide, fără a afecta calitatea actului de justiție.
În vremurile pe care le trăim, digitalizarea trebuie să simplifice accesul cetățeanului la justiție și să reducă birocrația care împovărează instanțele.
Schimbările aduse de utilizarea noilor tehnologii impun însușirea de noi competențe digitale pentru personalul implicat. Statul și marile sisteme publice au obligația de a ține pasul cu aceste schimbări, iar tehnologia trebuie să ne devină un aliat, de la instrumente care să simplifice și să ușureze munca până la comunicarea de acte în format electronic, acces facil la dosarul electronic sau chiar eficientizarea unor activități administrative”, a declarat Bolojan.
Bolojan: Magistrații ar trebui să poată vorbi deschis despre ceea ce trebuie îmbunătățit în sistemul judiciar
Bolojan a mai vorbit despre integritate și meritocrație care ar trebui să fie valori de bază în sistemul judiciar. Totodată, în opinia președintelui interimar, magistrații ar trebui să poată vorbi deschis despre ceea ce trebuie îmbunătățit în sistemul judiciar, fără teamă de consecințe.
„O justiție modernă, funcțională și eficientă este una în care integritatea, meritocrația și profesionalismul sunt valori de bază. De aceea selecția, promovarea și evaluarea magistraților trebuie să fie un proces exigent și imparțial, de natură să ofere șanse egale celor care doresc să avanseze în sistemul judiciar. Garanția profesionalismului este dată și de funcționarea imparțială a Inspecției Judiciare, căreia îi revine rolul de a sancționa abaterile disciplinare atunci când este cazul, în acord cu legea și cu Constituția țării. Cred, de asemenea, că magistrații ar trebui să poată vorbi deschis despre ceea ce trebuie îmbunătățit în sistemul judiciar, fără teamă de consecințe”, a mai afirmat Bolojan în discursul său.
Șefa ICCJ, reacție: Judecătorii sunt ancoraţi în societate înţeleg foarte bine ce se întâmplă
După discursul președintelui interimar Ilie Bolojan, preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), Corina Corbu, a afirmat că judecătorii ÎCCJ sunt ancoraţi în realitate şi înţeleg foarte bine ce se întâmplă, care sunt nemulţumirile societăţii şi că încearcă să remedieze anumite lucruri. Ea a menţionat că poate judecătorii nu sunt cei mai buni la comunicare, că nu reuşesc întotdeauna să explice anumite lucruri, dar urmăresc respectarea legii în fiecare cauză pe care au soluţionat-o.
După discursul ţinut de preşedintele interimar Ilie Bolojan la bilanţul Înaltei Curţi, Corina Corbu a declarat că la nivelul ÎCCJ sunt cunoscute şi lucrurile care merg bine, dar şi cele care merg mai puţin bine.
„Vă asigur, domnule preşedinte, că la Înalta Curte cunoaştem în amănunt situaţia, cunoaştem şi lucrurile care merg bine şi care merg mai puţin bine. Ce pot să vă spun este că judecătorii Înaltei Curţi au făcut şi fac în continuare tot ceea ce este omeneşte posibil. În cuvântul meu, făceam referire la secţia de contencios care a reuşit să se menţină în anumite parametri de calitate deşi s-a confruntat anul trecut cu situaţia, poate cea mai dificilă din ultimii zece ani. Înţelegem lucrurile, înţelegem societatea înţelegem problemele legislativului, executivului, limitele în comunicare. Ce putem spune însă şi pot să afirm şi numele colegilor mei că fiecare dintre noi încercăm să ne îndeplinim atribuţiile, în fiecare moment, cât mai bine posibil, aspecte care cred eu că au fost reflectate”, a declarat Corina Corbu, citată de stiripesurse.ro.
Nu sunt singurele aspecte asupra cărora a ales să se oprească președinta Înaltei Curți. Ea a ținut să menționeze faptul că judecătorii înţeleg „şi care sunt nemulţumirile societăţii”.
„Dar ce aş vrea să sublinez este faptul că judecătorii sunt ancoraţi în societate înţeleg foarte bine ce se întâmplă, nu am fost niciodată rupţi de societate şi nu suntem nici acum. Înţelegem şi care sunt nemulţumirile societăţii, încercăm să remediem anumite lucruri, încercăm să facem anumite lucruri mai bine, unele poate se văd mai mult, altele se văd mai puţin. Poate nu suntem cei mai buni în comunicare, poate că nu întotdeauna reuşim să explicăm anumite lucruri, însă ce pot să afirm este faptul că întotdeauna am urmărit respectarea legii în fiecare cauză pe care am soluţionat”, a mai afirmat Corbu.
Citiți și: Umbra lui Coldea la Cotroceni
Coldea l-a încălecat și pe Bolojan
Ilie Bolojan a declarat război Americii! / Rețeaua soroșistă de la București, activată
Bolojan, chemat să dea cu pixul pentru Statele Unite ale Europei!
Crin Antonescu mută în disperare de cauză/România, traficată de politicieni
Saracu’ nici nu stie ce e aia”justitie”.
Nici nu a realizat cum a ajuns la Cotroceni cu 10%.Nu prea reprezinta cetatenii.
are competenta sa fie acolo ca interimar???
Judecatori ancorati in societate? Ancorati la pensii speciale si pensionari timpurii. A nu se intelege ca nu trebuie bine platiti! Completati cu profesionisti cei cca 30% posturi libere, nu mai lungiti procesele pana se prescriu faptele si iesiti de sub influenta serviciilor si a jocurilor politice si veti avea parte de respectul romanilor.