AcasăNewsVictorie istorică a ANPC. Branșarea la gaze, în cel mult trei luni...

Victorie istorică a ANPC. Branșarea la gaze, în cel mult trei luni de la solicitare

Coșmarul românilor, care au ajuns să aștepte peste 12 luni pentru a se branșa la rețeaua de gaze, se apropie de sfârșit. Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC)a anunțat implementarea unor măsuri care vor reduce timpul de branșare la maximum trei luni.

Președintele ANPC a solicitat situația lucrărilor întârziate de la Distrigaz și motivele acestora

Branșarea la rețelele de utilități, în special la gaze și energie electrică, era o adevărată bătaie de joc la adresa cetățenilor, care erau nevoiți să achite integral sumele solicitate și apoi să aștepte peste un an de zile efectuarea lucrărilor. În urma nenumăratelor reclamații, ANPC a decis să ia măsuri pentru stoparea acestor abuzuri, chemând la discuții furnizorii de utilități, Distrigaz, Engie și Enel.  ”În urma centralizării, la nivel național, a sesizărilor primite de la consumatori au fost puse în discuție întârzierile nejustificate în efectuarea lucrărilor de execuție ale branșamentelor, întârzierile în realizarea branșamentelor din cauza relației dintre entitățiile emitente de avize, majorările facturilor fără o informare corectă, completă și precisă în prealabil a consumatorilor, majorări urmate de recalculări, precum și necesitatea stabilirii unui grup de lucru la nivelul entităților implicate în domeniul furnizorilor de utilități. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a propus constituirea unui birou unic pe lângă consiliile locale, din care să facă parte toate entitățile emitente de avize și autorizații ce vizează debranșarea/bransarea populației de la utilitați publice. De asemenea, ANPC a propus desemnarea unui reprezentant al fiecărui furnizor de utilități la nivel de județ, în vederea urgentării soluționării sesizărilor consumatorilor. Această propunere a avut la baza proiectul pilot desfășurat la nivelul Județului Constanța în perioada 2018-2019 în cadrul căruia atât Consiliul Județean, cât și furnizorii de utilități din județul Constanța au realizat un grup eficient de lucru în folosul consumatorilor”, se arată într-un comunicat al ANPC.

Fără firme favorite

Președintele ANPC, Horia Miron Constantinescu, susține că a impus încetarea impunerii unor firme favorite la lucrările de gaze, care contribuia major la întârzierea efectuării branșamentelor. ”La Distrigaz sunt oameni care așteaptă branșări de un an și jumătate. Pe baza acestor acțiuni masive de control doresc să inițiez la nivel de primării un ghișeu unic, unde orice cetățean se poate duce să facă o cerere pentru branșare la gaze. Și să fie acolo și unul de la Electrica și de la celelalte utilități, ca să nu mai existe probleme. Am constatat că atunci când, în fine, și-a obținut unul avizele, a expirat autorizația de construire, iar când își ia din nou autorizația de construire au expirat avizele, suntem ca la nebuni. Este unul dintre motivele pentru care Distrigaz întârzie branșarea, dar mai sunt și altele. Un altul este acela că Distrigazul a avut firme favorite, cu toate că orice societate comercială autorizată poate face lucrarea. Existau niște firme binecuvântate, care, pe fluxul factorului uman, au ajuns să nu mai aibă muncitori suficienți. Noi, la Constanța, le-am impus ca la toate casieriile să transmită consumatorilor că pot apela la serviciile oricărei firme autorizate ANRE, să nu mai aștepte după firmele blagoslovite. Aceeași măsură o vom impune la nivel național, informarea corectă și precisă a consumatorilor. Să nu mai stea ani de zile până când are ăla timp să facă lucrarea. Până acum Distrigaz era stat în stat, dar nu va mai fi așa”, ne-a declarat Horia Miron Constantinescu, președintele ANPC.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
6.304 afisari

2 COMENTARII

  1. Domnul Președintele ANPC, Horia Miron Constantinescu, să citească legislația ANRE: …executia de bransamente se face de către firme autorizate ANRE si agrementate de către distribuitorul de gaze… restul sunt vorbe în vânt!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger