AcasăNewsViața în România se scumpește în fiecare zi. Cât costă coșul de...

Viața în România se scumpește în fiecare zi. Cât costă coșul de cumpărături în București

cosul de cumparaturiViața în România se scumpește în fiecare zi. Cât costă coșul de cumpărături în București

Bucureștenii plătesc mai mult pe alimentele principale, față de cât plăteau în 2021, arată cele mai recente date. Dacă în acum trei ani prețul era undeva la 80 de lei, acum a ajuns la 110 lei.

La începutul lunii ianuarie a acestui an, prețul unui astfel de coș a ajuns la 110 lei, arată calculele ZF.

Coșul de cumpărături s-a scumpit cu 40%

Institutul Național de Statistică (INS) spune că, în luna octombrie 2021, salariul mediu lunar la nivel național a fost de 3.544 de lei, în timp ce în luna noiembrie 2022, acesta a fost de 4.141 de lei, înregistrând astfel o creștere de 17 procente. INS subliniază că aceste date sunt doar pentru București.

Analistul economic Aurelian Dochia a precizat că scumpirea alimentelor a fost determinată de creștere prețurilor la energie, subliniind că gazul este foarte important pentru producția alimentară.

De asemenea, mai spune el, creșteri au fost înregistrate și în ceea ce privește prețul îngrășămintelor și a inputurilor agricole. Acest lucru s-a întâmplat din cauza pandemiei, a perioadei de după pandemie și a războiului din Ucraina.

În luna decembrie 2022, rata anuală a inflației a fost cu 16,4 procente mai mare decât cea înregistrată în decembrie 2021.

Zahărul a înregistrat cele mai ridicate prețuri

Datele arată că cele mai mari scumpiri în ceea ce privește produsele alimentare au fost înregistrate de zahăr. Prețul acestuia a crescut cu 63% din decembrie 2021 până în decembrie 2022.

Pe locul doi avem untul, care din decembrie 2021 până în decembrie 2022 a crescu cu 45%, urmat de ulei, care a înregistrat o creștere de 37% în aceeași perioadă

author avatar
Andreea Vlad
374 afisari

2 COMENTARII

  1. Preturile cresc,dar inflatia scade.Creste puterea de cumparare,aveti mai multi bani in buzunare.Economia duduie,Guvernul meu creste in sondaje. Romanilor le place cum lucreaza ( ii fute ) Guvernul meu.Si sunt din ce in ce mai fericiti.Asa e Iohanus,asa e ma Ciuca,Ciulacule,So|Catzule ? reformela liberale duduie.Drumul pe care merge Tara,seamana izbitor cu drumul care duce la mina criminalilor lasata de izbeliste in Oltenia.

  2. preturi de trei si cinci ori mai mari decat in Italia,Polonia. O funie de ceapa 50 de lei, 3kg circa,15lei in POLOnia Italia.1kg de unt 10 euro cat unul de 250 grame din Carrefour Romania. 0,9 euro 1 litru lapte in Italia, 2 euro la noi.etc.,etc. Romania tara de balamuc.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger