AcasăNewsVezi principalele modificari ale Constitutiei – Basescu!

Vezi principalele modificari ale Constitutiei – Basescu!

Presedintele Traian Basescu a prezentat miercuri, intr-o conferinta de presa, proiectul de revizuire a Constitutiei trimis Parlamentului spre aprobare. El a facut precizarea ca modificarile nu il afecteaza direct, acestea urmand a intra in vigoare dupa mandatul sau. Va prezentam principalele modificari propuse de Presedintie in Legea Fundamentala.

  • Parlamentul este alcatuit dintr-o singura Camera, cu maximum 300 de membri.
  • Presedintele poate dizolva Parlamentul daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea Guvernului in 45 de zile de la prima solicitare de investitura si numai dupa respingerea a doua solicitari de investitura. La randul sau, candidatul de premier trebuie sa ceara Parlamentului votul de investitura in termen de maximum zece zile de la desemnarea sa de catre presedinte.
  • Perchezitia, retinerea sau arestarea parlamentarilor se fac fara avizul Parlamentului.
  • Curtea Constitutionala nu mai are doar rol consultativ in suspendarea presedintelui: un aviz negativ al CC duce la intreruperea procedurii.
  • Premierul poate propune revocarea si numirea ministrilor numai dupa consultarea presedintelui.
  • Guvernul isi poate asuma raspunderea in fata Parlamentului doar o singura data pe sesiune parlamentara. Limitarea nu se aplica in cazul aprobarii bugetului de stat si al celui pentru asigurarile sociale.
  • Deficitul bugetar nu poate depasi 3% din PIB, iar datoria publica nu poate depasi 60% din PIB. In cazul unor catastrofe sau al unor situatii exceptionale, aceste valori pot fi depasite prin hotararea majoritatii parlamentare, doar daca depasirea poate fi compensata in maximum trei ani.

 

 

author avatar
A.P. Redactor
363 afisari

1 COMENTARIU

  1. Mi se pare normal sa fie revizuita Constitutia, in special in sectorul ,,controlului averilor ilicite”, dar si in celelalte articole. Nu sunt de acord cu alegerea primarilor intr-un singur tur. Daca tot se face revizuirea, sa se analizeze toate articolele caci nu se modifica in fiecare zi.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger