AcasăNewsVezi noile reguli ale BNR privind creditarea in valuta!

Vezi noile reguli ale BNR privind creditarea in valuta!

Banca Nationala a Romaniei schimba regulile creditarii in valuta.  Noul regulament inaspreste conditiile de creditare in valuta pentru  persoanele fizice.

Daca pana acum creditul pentru consum era acordat si pe 10 ani, de acum inainte acesta va fi limitat la 5 ani. In aceste conditii, rata va fi mai mare si va scadea  eligibilitatea  potentialilor debitori, potrivit noului regulament postat pe site-ul BNR.

La acordarea creditelor de consum denominate in valuta sau indexate la cursul unei valute, solicitantul trebuie sa dispuna de garantii reale si/sau personale la un nivel de minimum 133% din valoarea creditului.

Valoarea unui credit pentru investitii imobiliare nu poate depasi 85% din valoarea imobilului.

„Impunerea, in plus fata de regimul actual, a unor niveluri maxime ale finantarii acordate raportat la valoarea garantiei, diferentiat pe monede, pentru creditele pentru investitii imobiliare (LTV 85% pentru lei, 70% pentru euro si 60% pentru alte valute)”, se arata in proiectul amintit.

In proiectul BNR se mai specifica si faptul ca bancile trebuie sa puna la dispozitia persoanelor fizice care solicita acordarea unui credit in valuta sau indexat la cursul unei valute brosuri editate continand avertizari cu privire la posibilitatea si consecintele cresterii costului creditului in cazul materializarii riscului valutar, precum si recomandari asupra nivelului gradului de indatorare acceptabil pentru diferitele categorii de clientela.

Consulta AICI noul regulament BNR!

197 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger