AcasăNewsVezi de ce o sa ajungi pensionar fara pensie

Vezi de ce o sa ajungi pensionar fara pensie

Platitorii de taxe si impozite de astazi ar putea ajunge peste ani generatia „Pensionarilor fara pensie”

Pentru a va putea forma o idee in privinta posibilitatii de a atinge o varsta inaintata am apelat la un document elaborat de statistica oficiala si folosit in domeniul asigurarilor de viata. Document cunoscut sub denumirea sinistra de “Tabele de mortalitate”, dar foarte util pentru banii pe care ii dati, in speranta ca veti beneficia de pe urma lor in viitor.

Platitorii de taxe si impozite de astazi ar putea ajunge peste ani generatia „Pensionarilor fara pensie”

Analizele Bancii Mondiale si ale altor foruri financiare, care apreciaza necesara pensionarea la varsta de 70 de ani pentru ca sistemul de asigurari sociale sa mai poata functiona, sunt bazate exact pe tabelele de mortalitate din care cursedeguvernare.ro  a extras datele. Oarecum din fericire, cifrele nu prea sunt cunoscute de catre marele public.

A cotiza aproape o jumatate de secol pentru a mai primi pensie timp de numai 12 ani -cu doar 77% sanse de a mai fi in viata- nu pare o perspectiva prea roza. Deja, pana la 55 de ani se “pierde” pe drum o zecime din populatia activa si doar o cincime ajunge la 63 de ani. Cu probabilitatea ca cei care au desfasurat o activitate solicitanta fizic sau psihic ( jurnalistii au una dintre cele mai scazute sperante de viata) sa fie defavorizati si prin contributia mai mare la sistem, dar si prin faptul ca nu mai ajung sa beneficieze de el.

Hai sa luam in considerare sansa mai slaba de unu la zece de a mai prinde 20 de ani de pensie, fapt destul de raspandit in prezent. Ce sens mai are atunci renuntarea la micile bucurii imediate, pentru o foarte iluzorie perioada care ar mai fi de gestionat financiar dupa iesirea din activitate ? Plata unor contributii duble sau chiar triple, raportat la veniturile incasate de catre cei aflati in activitate, comparativ cu generatiile anterioare, a permis supravietuirea temporara a sistemului. Dar lucrurile se vor agrava considerabil la finele actualului deceniu.

Doar speranta de viata mai mica, asistenta medicala tot mai precara si prelungirea perioadei de activitate mai pot echilibra balanta veniturilor pentru pensii si a cheltuielilor cu pensiile, din pacate pe calea naturala a “plecarilor timpurii din sistem”.

 

author avatar
Mihai Pietreanu
505 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger