AcasăNewsVezi cum va avea Bucurestiul iesire la mare!

Vezi cum va avea Bucurestiul iesire la mare!

Potrivit proiectului de reorganizarea administrativ – teritoriala a Romaniei, zona Bucuresti – Ilfov se va dezvolta in trei etape, urmand ca pana in 2016 sa cuprinda Oltenita si localitati din judetele dambovita si Giurgiu.

Vasile Gherasim, deputat PDL, citat de Mediafax, da mai multe detalii despre dezvoltarea zonei metropolitane Bucuresti-Ilfov. „In prima etapa se va comasa Bucurestiul cu Ilfovul. Vom avea 48 de unitati administrativ-teritoriale pe o suprafata de 2.800 de kilometri patrati, de zece ori mai mult decat este acum. In etapa a doua vom avea 62 de localitati si o suprafata de 3.800 kilometri patrati. Peste 5 ani suprafata regiunii Bucuresti-Ilfov va fi de 5.600 de kilometri patrati iar granitele vor ajunge in zona de sud pana la Dunare. Prima etapa se va face prin lege urmand ca celelalte doua etape sa se faca pe principiul asociativitatii unitatilor administrativ terioriale„. Pe Dunare, Capitala va avea iesire la mare.

Gherasim a declarat ca PDL doreste ca alegerile din 2012 sa fie facute pe noua organizarea teritoriala, adica in numai opt circumscriptii electorale, fata de 42 cate sunt in prezent. Aprobarea in parlament a proiectului de reorganizarea administrativ-teritoriala va fi urmata de elaborarea unui nou plan de urbanism general pentru regiunea Bucuresti – Ilfov. „In PUG vor fi bine definite zonele construibile, parcurile industriale sau zonele verzi. Se vor trasa directiile de dezvoltare. Centrul de interes se va muta in zona premetropolitana. In actuala forma administrativ teritoriala, Bucurestiul nu se mai poate dezvolta”, a spus Gherasim.

El a mai explicat ca marile campusuri universitare se vor muta in zona de nord a orasului, ca depourile RATB vor fi scoase in afara Bucurestiului, iar in zona de sud a Capitalei se va construi un aeroport.

Potrivit deputatului, peste 65 la suta din casele construite dupa 1990 in jurul Capitalei apartin bucurestenilor.

„Pana la viitoarele alegeri, primarii raman intangibili si chiar isi vor spori atributiile. Vor primi competente sporite in domeniul protectiei sociale, al sanatatii sau al sigurantei cetatenilor. Prefectul Capitalei va fi acela care va asigura legalitatea atat in Bucuresti, cat si in Ilfov„, a mai spus deputatul Vasile Gherasim.

In zona metropolitana Bucuresti-Ilfov, Guvernul va numi un guvernator, functie ce acum corespunde celei de prefect al Capitalei. Se va infiinta Delegatia Permanenta a Zonei Metropolitane, organism cu rol consultativ. Legea Metropolei va fi urmata de o alta lege care va reglementa activitatea administratiei publice la nivelul Capitalei.

 

1.189 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger